Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Τα άδεια κεφάλια κάνουν περισσότερο θόρυβο…



 Οσο εκεί οι έξω οι εν δυνάμει ηλίθιοι είναι περισσότεροι από τα χαρτιά που τυπώνονται μια ανοδική αγορά δεν κινδυνεύει από βαρυχειμωνιά. Κινδυνεύει μόνο από σποραδικές καταιγίδες. 

Φυσικά δεν αναφέρομαι στους επενδυτές ή τους κερδοσκόπους τους κυνηγούς της αξίας ή της ευκαιρίας. Αυτοί έχουν πάρει τα μέτρα τους από νωρίς, αλλά στους παίκτες που με ένα τριχίλιαρο ονειρεύονται να αλλάξουν κοινωνική κατηγορία και οικονομική τάξη. 

Απόλυτο δόγμα αυτής της στήλης είναι ότι το καλύτερο βιβλίο για επενδύσεις και κερδοσκοπία είναι οι ιστορίες των ανθρώπων. Μια ιστορία πάντα έχει κάτι να πει, αρκεί να έχουμε εξασκήσει τον εαυτό μας στην ανάγνωση του μηνύματος. 

 Ενας από τους σταθερούς φίλους της στήλης που αρέσκεται να λέει ότι, έχει σαν βασικό κανόνα στην επιλογή των μετοχών: την μερισματική τους απόδοση.

 Την ίδια αρχή είχε το 2002 την ίδια έχει και το 2007. Είχε  στο χαρτοφυλακιό του την μεγαλύτερη διαδρομή του Σφακιανάκη 2 Ευρω, του Φουρλή της  Εurobank κλπ.  Δεν διστάζει να αποχωρεί σε κάθε κύκλο αρκετά πριν την κορυφή και εξ αιτίας αυτής της συνήθειας όχι μόνοι έφυγε αλώβητος το 99 αλλά διαθέτει σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο αρκετών εκατ. Ευρω με ένα μεγάλο μέρος σε ρευστό. 

Κάνει ακόμη τη ίδια δουλειά που έκανε και πριν ασχοληθεί συστηματικά με το χρηματιστήριο. Και αυτό κατά την γνώμη συνιστά  ένα λόγο στο να εμπνέει εμπιστοσύνη η γνώμη του για την αγορά. 

Η γνώμη του είναι ότι και πιο σπάνια βρίσκει στο ταμπλό μετοχές των οποίων οι προσδοκίες είναι μεγαλύτερες από τους κινδύνους. 

Κάποιος άλλος που ανέφερε ότι το 2001 άνοιξε ένα κωδικό στο οποίο τοποθέτησε 35.000 Ευρώ. Σήμερα το χαρτοφυλάκιο αυτό μετράει 165.000 Ευρω χωρίς να υπολογίζει ότι έχει τραβήξει περί τις 45.000 σε διάφορες περιόδους. 

Ο ίδιος μου δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από την πορεία και ότι τώρα το 60% το κρατάει σε ρευστότητα μήπως τυχών και προκύψει κάποια ευκαιρία. Και να προκύψει η ευκαιρία η προθεσή του είναι να αντιστρέψει το 60-40%. 

Η άποψη και των δύο είναι ότι προτεραιότητα στην παρούσα φάση έχει η διατήρηση των κεκτημένων. Δεν μπορώ να διαφωνήσω μαζί τους γιατί ξέρω ότι και οι δύο θα ανήκουν στους νικητές όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού. 

Αφήστε τα κύμβαλα να αλαλάζουν ως συνήθως οι άδειοι τενεκέδες κάνουν πάντα τον περισσότερο θόρυβο. Το ίδιο και τα άδεια κεφάλια.


"H" 16/07/2007

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: