Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014Το μυστικό της προόδου…Όταν τα συνδικάτα εξασφαλίζουν υψηλότερους μισθούς για τα μέλη τους με το περιορισμό της εισόδου σε ένα επάγγελμα, αυτοί οι υψηλότεροι μισθοί είναι σε βάρος άλλων εργαζομένων που βλέπουν τις ευκαιρίες γι’ αυτούς να μειώνονται.

Όταν η κυβέρνηση πληρώνει τους υπαλλήλους της με υψηλότερους μισθούς, αυτοί οι υψηλότεροι μισθοί είναι σε βάρος του φορολογουμένου.

Τα πράγματα είναι διαφορετικά όταν οι εργαζόμενοι λαμβάνουν υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες στην ελεύθερη αγορά, όταν δηλαδή παίρνουν αυξήσεις από εταιρείες που η μια ανταγωνίζεται την άλλη για τους καλύτερους εργαζόμενους, από εργαζόμενους που ο ένας ανταγωνίζεται το άλλο για μια καλύτερη θέση, αυτοί οι υψηλότεροι μισθοί δεν είναι σε βάρος κανενός άλλου.

Οι υψηλότεροι μισθοί μπορούν να προέλθουν μόνο από την αύξηση της παραγωγικότητας, την αύξηση των επενδύσεων κεφαλαίου, την βελτίωση των δεξιοτήτων. 

Όταν η πίτα είναι μεγαλύτερη, υπάρχουν πολλά περισσότερα για τον εργαζόμενο αλλά και για τον εργοδότη, τον επενδυτή, τον καταναλωτή, ακόμη και τον έφορο. 

Αυτός είναι ο τρόπος που το σύστημα της ελεύθερης αγοράς κατανέμει τους καρπούς της οικονομικής προόδου σε όλους του ανθρώπους. Αυτό είναι το μυστικό της τεράστιας προόδου των δυο τελευταίων αιώνων.
Milton Friedman

Δεν υπάρχουν σχόλια: