Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Η πλημμυρίδα του χρήματος και ο φόβος της άμπωτης…


Ο χρυσός πάνω από τα 600 δολάρια, το πετρέλαιο κοντά στα ιστορικά υψηλά, ο S&P πάνω από τις 1.200 μονάδες και τα υπόλοιπα commodities καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο… Για τα ακίνητα τι να πούμε: θυμίζουν τα dot.coms την περίοδο του 1999-2000… 

Ο πλανήτης έχει πλημμυρίσει από κεφάλαια τα οποία προσπαθούν να βρουν μια θέση κάτω από τον επενδυτικό ήλιο.  Τα κεφάλαια αυτά, είναι που «φουσκώνουν» όλα τα αξιόγραφα μηδενός εξαιρουμένου… 

Η ιστορία αυτή με υπερβάλλουσα ρευστότητα ξεκίνησε το 1973 όταν ο Νίξον αποδέσμευσε το δολάριο από τον χρυσό. Εκτοτε η FED μπορεί και αυξάνει την νομισματική κυκλοφορία κατά το δοκούν με μοχλό τα επιτόκια. … 

…Πόσο θα κρατήσει αυτό το δωρεάν γεύμα που προσφέρεται σε πολλούς επενδυτές είτε ιδιώτες είτε θεσμικούς κανείς δεν ξέρει… Ολοι καταλαβαίνουν όμως ότι το χρηματιστήριο «καζίνο» που διαπρέπει διεθνώς τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει σε μεγάλη αναδιανομή της πίτας του κόσμου…

 

H 13/04/2006

7 σχόλια:

Harry Peitsinis είπε...

Mιλάμε για μια ανευ προηγουμένου πιστωτική επέκταση που οδηγεί σε δυο συνέπειες:
1.Φούσκες
2.Πληθωρισμό

Οι πιθανές συνέπειες είναι δύο:

1.Υπερπληθωρισμός
2.Χρονική προέκταση της κρίσης με ανεβοκατεβάσματα του επιτοκίου μέχρι να φτάσουμε στο 1

Daria είπε...

Αν σου πω πως κατάλαβα γρι απ' όσα γράφεις, θα πω ψέμματα. Γιαυτό λέω μόνο καλησπέρα.

Harry Peitsinis είπε...

Daria

Ολα έχουν να κάνουν με την παραγωγή του χρήματος. Το σύγχρονο σύστημα παραγωγής νομίσματος χωρίς αντίκρυσμα (σε χρυσό,ή οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο μέσο)δημιουργεί φούσκες και κρίσεις.

Όταν η αγορά γεμίζει με χρήμα από την Κεντρική Τράπεζα (όπως έγινε επί Γκρινσπαν μετά το 2002) τότε ανεβαίνει ο λεγόμενος νομισματικός πληθωρισμός: δηλαδή ο αριθμός των νομισμάτων πολλαπλασιάζεται,με αποτέλεσμα να νέα κεφάλαια να πλημμυρίζουν την αγορά.

Το φτηνό χρήμα δίνει κίνητρο στους επενδυτές να δημιουργήσουν νέες βιομηχανίες.Το κινητρο όμως αυτό είναι στην ουσία πλαστό,γιατί σύντομα η φούσκα ξεφουσκώνει, ο κόσμος αδυνατεί να αποπληρώσει τα δάνεια που πήρε για να καταναλωσει, οι βιομηχανίες ξεπέφτουν,και μια κρίση γεννιέται.

Ελπίζω να σου έδωσα μια εικόνα της αποψης μιας μερίδας οικονομολόγων για την τρέχουσα κρίση

Daria είπε...

Harry Peitsinis

Μέχρι εδώ, μετά από τόσο μπλα μπλα παντού το έχω πιάσει το νόημα. Αλλά όλα τα υπόλοιπα που γράφει εδώ ο παλιός μου φίλος ο Καγκελάριος και σχολιάζετε οι υπόλοιποι, μου είναι ακατανόητα. Δεν ασχολήθηκα και ποτέ....
Ευχαριστώ πάντως. :-)

Chrysotheras είπε...

...άς ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε την επόμενη φάση της κρίσης.
Μετά την ύφεση έρχεται ο ...στασιμοπληθωρισμός (με τη μορφή της ανταγωνιστικής υποτίμησης αρχικά -άς πούμε- μεταξύ ΗΠΑ και Λ.Δ.Κίνας, άν κρίνω από τις τελευταίες δηλώσεις αμοιβαίας αλληλοκατηγορίας -Ομπάμα και Κινέζων- περί παρέμβασης στο Γιουάν και στο Δολλάριο ...)

Καγκελάριος είπε...

..Η ιστορία της κατηγορίας της Κίνας ότι χειραγωγεί το γουαν είναι παλιά. Η αντιπαράθεση μένει εντός των ορίων της ευπρεπούς αλληλεξάρτησης. Και κατά την περίοδο Κλίντο είχαμε απειλές... Η Κίνα έχει πολλά δολάρια για να την απειλούν χωρίος κόστος. Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση απαντες επιλέγουν την συνεργασία για έξοδο από τη κρίση. Υποθέτω ότι κάποια από τις επόμενες κρίσεις, όταν θα υπάρχει αμφισβήτηση της γεωοικονομικής κυριαρχίας των ΗΠΑ, θα "μηδενίσουν τα κοντέρ" της οικονομικής ασωτείας...
Δεν εκροχιάστηκε το σύστημα τη δεκαετία του 70 με Βιετνάμ, και Σοβιετική Ενωση... Τώρα ποιος θα τραβήξει το χαλί; Ο Ζιντάο, ο Τσάβες ή ο Πούτιν ή ο Αχμαντ.. μεζαντ πως το λένε.. Αυτοί είναι που φοβούνται πιο πολύ μην έχει διάρκεια η κρίση και καταρρεύσει η Αμερική

Chrysotheras είπε...

...κατά βάση δεν διαφωνώ με τη συλλογιστική σας κ. Στούπα. Όντως η Κίνα έχει πάρα πολλά δολλάρια στα αποθεματικά της (ίσως περισσότερα απ'ότι θάθελαν) για να αποτελεί ένα σοβαρό συνομιλητή απέναντι στά όποια Αμερικανικά σχέδια. Επίσης το όλο πλέγμα των σχέσεων με την Κίνα είναι (ή ήταν) μέχρι τώρα συμβιωτικό. O Richard Russel (Dow Theory Letters) είχε επανειλημμένα γράψει γι' αυτό:
"The fact that the dollar continues to be accepted is remarkable when we examine the facts. Over the last year the US has "created" roughly $850 billion additional dollars, an enormous amount. Yet the world continues to take these dollars in -- in return for the world's goods and services. It's a case of "they sell us the goods, and we pretend to pay them." How long can this go on? That's a question for history to answer "
Και να σκεφτεί κανείς ότι τα παραπάνω είχαν γραφτεί το 2006!! Σήμερα το ποσό των νεο-δημιουργημένων δολλαρίων ανέρχεται σε κάμποσα τρίς!!!

Το γεγονός όμως ότι ο Geithner επανέλαβε την γνωστή 'καραμέλα' των προκατόχων του περί 'ισχυρού δολλαρίου' κλπ, εμένα (σαν κατεξοχήν contrarian) με κάνει να περιμένω στο προσεχές μέλλον διάφορα σενάρια για devaluation, και δή competitive devaluation!!..είναι ίσως ο μόνος τρόπος να μειωθούν τα χρέη των ΗΠΑ.

Καταφύγιο;;..
Ο χρυσός και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα! Παρόλη την ύφεση (το πετρέλαιο π.χ. έχασε πάνω από το 75% της μέγιστης τιμής) ο χρυσός έχει τις μικρότερες απώλειες από τα υπόλοιπα markets.

B.T.W. σήμερα η spot χρυσού αγγιξε τα $915 και τώρα παίζει γύρω απ'τα $910.