Κυριακή 12 Απριλίου 2009

O παπαγάλος του Κοστολάνι

Μια εταζέρα από απροσδιόριστο υλικό στέκονταν απέναντι από την είσοδο. Ηταν κομψή και έδειχνε εφήμερη σύμφωνα με τις επιταγές του συρμού. Στο πάνω ράφι στεκόταν ένα ανθοδοχείο από βακελίτη σε μια ωοεδεί απομίμηση γυναικείου σώματος.

Το χωλ της εισόδου οδηγούσε σε ένα τεράστιο καθιστικό με πάτωμα από λευκό ξύλο και μινιμαλιστική επίπλωση. Στο μέσον ένας ιδιόρρυθμος τύπος κυκλικού καναπέ. Από αυτούς που είναι  για τρια τέσσερα   άτομα  που μπορούν να καθίσουν εκατέρωθεν της πλάτης και ονομάζεται εντισκρέ. Στα γαλλικά σημαίνει «αδιάκριτος». Αυτό γιατί πάντα κάποιος μπορεί να καθίσει με την πλάτη προς τους άλλους και τους κρυφακούει. Η μια πλευρά του καναπέ ήταν απέναντι από μια επίπεδη οθόνη τηλεόρασης η οποία ήταν κλειστή. Η σκηνή απέναντι από την άλλη πλευρά με αιφνιδίασε σε σημείο που πισωπάτησα.

Δυο τεράστιοι πίνακες ζωγραφικής στη σειρά κάλυπταν το μεγαλύτερου μέρος της επιφάνειας του τυφλού λευκού τοίχου. Εμοιαζαν με απομιμήσεις του Τέρι Ρότζερς, ενός μοδάτου αμερικάνου καλλιτέχνη. Ηταν ο αγαπημένος των λαιφ σταιλ περιοδικών.  Καθόλου απίθανο να είναι και αυθεντικοί, σκέφθηκα. Οι πίνακες του Ρότζερς έχουν τίτλους όπως« Η αποθέωση της ευχαρίστησης» και δημιουργούν μόνο ένα ερωτηματικό: Πριν ή μετά;

Ατομα όλων των φυλών και των φύλων αλλά του μοναδικού σωματότυπου που κυριαρχεί στο υψηλό μόντελινγκ σε άτακτη ημίγυμνη περιφορά, σε χρόνο λίγο πριν ή μετά ενός επί πληρωμή πηδήματος. Κυριαρχούν  μόνο  ενσταντανέ επιφανειακού παροξυσμού. Κατά τα άλλα ωμός φωτογραφικός ρεαλισμός αποτυπωμένος με λάδι σε καμβάδες.

Διάσπαρτα αξεσουαρ σε γραβάτες, πανάκριβες μεταξωτές κιλότες, μισοκατεβασμένα μπλου τζιν με φαρδιές ζώνες, γόβες, δαντέλες, καναπέδες, ταμπουρέ και σαμπανιέρες ατάκτως προτεταμένα. 

Τα κορμιά χωρίς τις ατέλειες των καθημερινών ανθρώπων. Στα χέρια μπουκάλια και ποτήρια με επώνυμο αλκοολ. Το σκηνικό  κάνει το μάτι να ψάχνει πίσω από το πρώτο πλάνο ασυναίσθητα για γραμμές της λευκής σκόνης.

Η ομορφιά του συρμού αιχμάλωτη του χρωστήρα, σαν σκηνές από πορνό με πρωταγωνιστές διαφημίσεων σε μια απόπειρα διαιώνισης του εφήμερου.  Κάθε πίνακας ξεπερνούσε τα δυο μέτρα σε ύψος και τα τρια σε πλάτος. Περιελάμβανε δέκα τουλάχιστον φιγούρες με τα μεγέθη τους να ποικίλλουν αναλόγως του προοπτικού βάθους. Σε έκαναν να νιώθεις ότι βρισκόσουν στη μέση ενός οργίου της σύγχρονης μπουρζουαζίας όπως ένα μυθιστόρημα ιταλικού νεορεαλισμού του μεσοπολέμου  θα μπορούσε να αποδώσει. Μήπως ο ζωγράφος είχε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης όπως η σύλληψη της μοναξιάς και της πλήξης που είναι ντυμένη με ακριβά μεσοφόρια και κάνει σλάλομ ανάμεσα σε μπακαρά, χρυσές αλυσίδες, κρύσταλλα και τις άλλες ασπιρίνες της ματαιοδοξίας; Ή μήπως η απροκάλυπτα πορνογραφική σεξουαλικότητα είναι η παγίδα για τα κορόιδα της αμάθειας και ο “ποιητής” με ένα σμπάρο πετύχαινε δυο τρυγόνια; Ειχε τύχει να διαβάσω γι’ αυτόν και σ’ ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Αμστερνταμ να επισκεφθώ μια εκθεσή του. Ο τύπος είχε ζωγραφίσει εκατοντάδες πίνακες με το ίδιο θέμα σε πανομοιότυπες παραλλαγές. Η αποθέωση της μανιέρας. Αποτελούσε το καλλιτεχνικό άλλοθι των της ευημερούσας κατά τα λοιπά ανά την υφήλιο τάξης των σελέμπριτις.  Τη θρησκεία της αργόσχολης τάξης.

Στην άλλη άκρη ένα μικρό μπουντουάρ με δύο πολυθρόνες από κόκκινο βελούδο και σκελετό από ανοξείδωτο ατσάλι, δίπλα σ’ έναν διθέσιο καναπέ από τα ίδια υλικά, κύκλωναν ένα τραπέζι με από σκούρο χονδρό γυαλί σχήματος πι που κείτονταν στο πλαι.

Η  βαριά εσωτερική πόρτα  που οδηγούσε στο διπλανό δωμάτιο δεν ήταν κλειδωμένη. Στην μια πλευρά δέσποζε ένα γυάλινο γραφείο που στηρίζονταν σε τέσσερα μεταλλικά πόδια.  Μόνο μια γυάλινη επιφάνεια και τέσσερα πόδια. Τίποτα άλλο. Οποιος το είχε σκεφτεί αυτό είχε πιάσει διάνα. Όταν ο ψυχολόγος δέχεται πίσω από ένα γραφείο ακάλυπτος σε κοινή θέα προδιαθέτει ανάλογα και τον επισκέπτη. Το ανάκλιντρο που προφανώς έπαιζε το ρόλο του ντιβανιού ήταν στην άλλη άκρη και κοιτούσε προς το γραφείο της αποκάλυψης. Η πολυθρόνα από την οποία ο ψυχοβγάλτης ανακρίνει τον ασθενή από πίσω, έτσι ώστε η φωνή του γιατρού να μοιάζει όσο γίνεται περισσότερο με φωνή που προέρχεται από τον ίδιο. Στον τοίχο πίσω από το γραφείο δεσπόζει μια βιβλιοθήκη από γυαλί και ατσάλι. Σειρές από εγχειρίδια ψυχανάλυσης και ψυχιατρική στα ελληνικά και τα γαλλικά καλύπτον τα περισσότερα ράφια. Κάτω δεξιά μια σειρά βιβλίων που οι ακανόνιστες ράχες θυμίζουν βιβλία ελεύθερου χρόνου. Πλησίασα, πιο κοντά για να ξεχωρίσω τους τίτλους. Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα, Το σμήνος, ο κώδικας Ναβίντσι. Από μια θήκη που φιλοξενούσε μερικά σι-ντι με μουσική γραφείου προφανώς φαινόταν μόνο η ετικέτα ένα πακτωμένου δίσκου μουσικής με γνωστά κλασικά κομμάτια σε μι εύπεπτη ντίσκο εκτέλεση. Ένα ερμάριο που κλείδωνε με μια κάθετη συρώμενη ρολιέρα από σκούρο μασιφ ξύλο έστεκε σαν φρουρός στη αριστερή άκρη της βιβλιοθήκης. Το αρχείο με του φακέλους των ασθενών προφανώς. Πάνω στο γραφείο η κατάληξη μια εθερνετ σύνδεσης για κάποιο λαπ-τοπ που απουσίαζε προφανώς δίπλα σε ένα σειριακό βύσμα που οδηγούσε σε κομψό εκτυπωτή. 

 

17 σχόλια:

Μάκης Χατζόπουλος είπε...

Η σχέση του ευφυούς οικονομολόγου Nikolai Kondratiev (1892-1938) και η παρούσα κρίση του καπιταλιστικού συστήματος.

Μέσω της έρευνας και της θεωρίας του περί "κύκλων της οικονομίας" -η οποία δημιουργήθηκε κατά παραγγελία Ι.Στάλιν προβλέπει με ακρίβεια την πορεία των "κρίσεων".

Πολλά έχουν γραφτεί για τους οικονομικούς κύκλους, πολλά για το καπιταλιστικό σύστημα που ακμάζει, φουσκώνει, φτάνει σε κορεσμό εν μέσω υπερκατανάλωσης και υπερβολικής αίσθησης (πλασματικής) ευημερίας και κατόπιν χρεοκοπεί.

Αν και ποτέ οι περίοδοι - οικονομικής, χρηματιστηριακής και κατ’ επέκταση κοινωνικής - ακμής δεν είναι ίδιες, εντούτοις τα στοιχεία που «ταΐζουν» και οδηγούν στις υπερβολές το σύστημα είναι ίδια και απαράλλακτα και έγκεινται στον ίδιο (ανά τους αιώνες) ανθρώπινο παράγοντα.

Ο Νικολάι Κοντράτιεφ (Nikolai Dmitriyevich Kondratiev) έζησε μεταξύ 1892 έως 1938 στη σταλινική Ρωσία. Πρόκειται για Ρώσο οικονομολόγο, από τους σημαντικότερους της περιόδου του μεσοπόλεμου. Είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε τους κύκλους της οικονομίας.

Βασική του θεωρία είναι ότι οι καπιταλιστικές οικονομίες διανύουν μεγάλες ανοδικές περιόδους που κατόπιν ακολουθούνται από εξίσου μεγάλες περιόδους συρρίκνωσης. Η ιστορία της μελέτης του για τον καπιταλισμό ξεκίνησε από την… παραγγελία – επιταγή του Στάλιν (γύρω στο 1920), που ζήτησε από τον Κοντράτιεφ να βρει «αποδείξεις» που να δείχνουν ότι ο καπιταλισμός είναι καταδικασμένος σε χρεοκοπία και εξαφάνιση – όπως είχε πει και ο Μάρξ.

Τελικά όμως, η «διάγνωση» του πολύ νεαρού Κοντράτιεφ κατέληξε στο (δυσάρεστο για το Στάλιν) συμπέρασμα ότι ο καπιταλισμός «αναγεννάται» μέσα από τις στάχτες του. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν ο… δημοκρατικός Στάλιν να τον εξορίσει στα Γκουλάγκ, όπου και πέθανε το 1938 σε ηλικία 46 ετών.

Η θεωρία.
Ο...Νικολάι Κοντράτιεφ αναγνώρισε τέσσερις διακριτές φάσεις οι οποίες διαδέχονται η μία την άλλη και τις περιέγραψε ως εξής:

α) περίοδος πληθωριστικής αύξησης,
β) περίοδος στασιμοπληθωρισμού,
γ) περίοδος αντιπληθωριστικής αύξησης και τέλος
δ) η μεγάλη ύφεση.

Οι τέσσερις προαναφερθείσες περίοδοι παραλληλίζονται εύστοχα από τις τέσσερις εποχές του χρόνου με τα ανάλογα χαρακτηριστικά: Άνοιξη - Καλοκαίρι και Φθινόπωρο – Χειμώνας. Παρατηρώντας τις προηγούμενες συμπεριφορές του καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης, ο νεαρός οικονομολόγος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δυτικές καπιταλιστικές οικονομίες διέπονται από έναν μακροχρόνιο οικονομικό κύκλο, μέσω ανάπτυξης, κορεσμού, ύφεσης και κατάρρευσης. Εν συνεχεία, ξεκινά ο νέος αναπτυξιακός κύκλος..

Μετά την ακμή, επέρχεται καθαρισμός, (ύφεση), εξυγίανση μέσω αποβολής των κακώς κειμένων, ενώ κατόπιν το καπιταλιστικό σύστημα γίνεται πιο δυνατό (έχοντας «προίκα» την πρότερη γνώση), μέχρι να φθαρεί και να χρεοκοπήσει εκ νέου.

Σε ότι αφορά τις αιτίες που ο καπιταλισμός έχει αυτούς τους οικονομικούς κύκλους, ο Κοντράτιεφ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κυρίαρχο στοιχείο είναι ο παράγοντας άνθρωπος.

Την ευθύνη για την παρακμή την έχει ο άνθρωπος και όχι το σύστημα.
Το σύστημα χρεοκοπεί λόγω του ότι «κυβερνάται» από ανθρώπινες ιδιότητες όπως πλεονεξία, υπέρμετρη φιλοδοξία, απληστία, ασυδοσία.
Αυτά, καθιστούν τον άνθρωπο αχόρταγο και το σύστημα διάτρητο.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει το τι μεταλλάξεις θα γίνουν στο καπιταλιστικό σύστημα αυτή την εποχή, έως ότου «δραπετεύσει» και από αυτή την κρίση. Ούτε ξέρουμε αν αυτή η περίοδος θα σημάνει και το τέλος ενός μακρόχρονου οικονομικού κύκλου που κράτησε επί δεκαετίες.

Αυτό όμως που είναι αναμφισβήτητο είναι ότι στο τέλος κάθε κύκλου, δηλαδή στην ακμή, υπάρχει μια πρωτοφανής ανοδική έξαρση σε όλα. Ανεβαίνουν τα πάντα. Μετοχές, τιμές πετρελαίου, commodities, μέταλλα, νομίσματα.

Επικρατεί δηλαδή μια πλασματική νιρβάνα, μέσω υπέρμετρης αισιοδοξίας και αίσθησης οικονομικής ασφάλειες που οδηγεί σε καταναλωτικές υπερβολές. Ότι γίνονταν δηλαδή τα τελευταία χρόνια παγκόσμια… (αναφερόμαστε στις δυτικές οικονομίες).

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι – ασχέτως με τα χρονοδιαγράμματα της διαπίστωσης του Κοντράτιεφ – τα ίδια στοιχεία, οι ίδιες ανθρώπινες ιδιότητες της πλεονεξίας, ασυδοσίας και της απληστίας είναι αυτές που ευθύνονται και για τη σύγχρονη (χρηματοπιστωτική) κρίση του συστήματος.

Πέρα της επενδυτικής φούσκας και της τεράστιας μόχλευσης, αυτές οι ιδιότητες δημιούργησαν τον υπέρμετρο καταναλωτισμό της τελευταίας 20ετίας, που υποστηρίχτηκε – επιδοτήθηκε από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα...
----------------------------------------------------------------------
Πηγή: greece-salonika.blogspot.com - Του κ.Α. Σκουμπούρη
----------------------------------------------------------------------
Συνημμένα Thumbnails

Καγκελάριος είπε...

Πότε και που τοεχει γράψει ο Αποστόλης αυτό;

Μάκης Χατζόπουλος είπε...

Το έχει γράψει στο blog του στις 14 Μαίου 2009... Μου φάνηκε ενδιαφέρον και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας

Καγκελάριος είπε...

OK ευχαριστώ.

Μάκης Χατζόπουλος είπε...

Και μερικά στοιχεία που βρίσκω από το διαδίκτυο για τον Nikolai Kondratiev συνθέτουν πλήρως την ζωή του...

"Ο Στάλιν είχε ζητήσει την εκτέλεση του Kondratiev από τον Αύγουστο του 1930 βασιζόμενος σε ψευδείς και κατασκευασμένες κατηγορίες εναντίον του.Ένα μήνα μόλις μετά την σύλληψή του!
Δικάστηκε και καταδικάστηκε να εκτίσει 8 χρόνια στα Γκουλάγκ όπου η υγεία του επιβαρύνθηκε σοβαρά λόγω των άσχημων συνθηκών διαβίωσης.Ο Kondratiev, παρόλα αυτά, αναφέρει σε επιστολή του στη σύζυγό του ότι συνεχίζει τις έρευνές του και ότι είχε αποφασίσει την συγγραφή ακόμα 5 βιβλίων.Όντως, ορισμένα από τα έργα του ολοκληρώθηκαν και εκδόθηκαν στη ρωσική γλώσσα.
Η τελευταία του επιστολή απευθυνόταν στη κόρη του Elena Kondratieva στις 31 Αυγούστου 1938.Μέρες αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου 1938 τον περνούν δεύτερη φορά από δίκη (σιγά μη τον άφηναν ελεύθερο) όπου και τον καταδικάζουν σε επιπλέον 10 χρόνια αφαιρώντας του, επιπλέον, το δικαίωμα οποιασδήποτε επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.
Ο Nikolai Kondratiev δεν πρόλαβε να εκτίσει τη δεύτερη ποινή που του επιβλήθηκε.Στάλθηκε στο απόσπασμα όπου και εκτελέστηκε την ίδια μέρα που του ανακοινώθηκε η ποινή.Ο Στάλιν ο οποίος είχε παραγγείλει την πρώτη "καυτή" έρευνα του Kondratiev στο τέλος "παρήγγειλε" και την εξολόθρευσή του."

Ουδείς προφήτης στον τόπο του!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ.....

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ?
ΑΥΤΗ Η ΑΝΟΔΟΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΧΑΡΤΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ Ή ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 2007 ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ..... ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ 2009 - 10 ...?

Μάκης Χατζόπουλος είπε...

Ο Dr. Marc Faber, γκουρού των επενδύσεων, ολοκλήρωσε τη μηνιαία αναφορά του με τα παρακάτω σχόλια :

"Αν ξοδεύουμε τα χρήματά μας στο Wal-Mart, αυτά καταλήγουν στην Κίνα. Αν τα ξοδέψουμε σε βενζίνη, πάνε στους Αραβες. Αν αγοράσουμε pc, πάνε στην Ινδία. Αν αγοράσουμε φρούτα και λαχανικά, πάνε στο Μεξικό, την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα. Αν αγοράσουμε καλό αυτοκίνητο, πάνε στη Γερμανία. Τίποτε απ' αυτά δε βοηθάει την Αμερικανική Οικονομία.

Ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε τα λεφτά εντός συνόρων είναι να τα ξοδέψουμε σε πουτάνες και μπύρες, γιατί αυτά είναι τα μόνα προϊόντα πια, που παράγονται στις ΗΠΑ.

Εγώ κάνω ό,τι μπορώ...."

Swear είπε...

Εξαιρετικό. Τακτικός αναγνώστης, συνήθως μουγκός.

Ανώνυμος είπε...

εξαιρετικος .....

Ανώνυμος είπε...

χρονια πολλα ....
κωστα υγεια και ευτυχια

ArTaXiA είπε...

Χρόνια Πολλά και από εμένα για την ονομαστική σου εορτή!

Μάκης Χατζόπουλος είπε...

Χρόνια πολλά, ελπίζω τα κέρδη σου να αυξάνονται με αριθμητική πρόοδος ενώ η ευτυχία με γεωμετρική! Όσο για την όρεξη για δουλειά και για ζωή με εκθετικό ρυθμό!

Καγκελάριος είπε...

Ευχαριστώ να είστε όλοικαλά!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΠΑΤΟ .... ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟ 2010 ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ .....ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΑΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΟΤΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ .... Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΣΤΗ ΜΑΡΙΔΑ Ή ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΜΙΑ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ 2003-2007 ? ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Μάκης Χατζόπουλος είπε...

Αναμένουμε συνέχεια κύριε Στούπα, φοβόμαστε ότι έχετε εγκαταλείψει το blog!

Ανώνυμος είπε...

Hi!
You may probably be very interested to know how one can make real money on investments.
There is no initial capital needed.
You may begin to get income with a sum that usually is spent
on daily food, that's 20-100 dollars.
I have been participating in one project for several years,
and I'll be glad to let you know my secrets at my blog.

Please visit my pages and send me private message to get the info.

P.S. I earn 1000-2000 per day now.

http://theinvestblog.com [url=http://theinvestblog.com]Online Investment Blog[/url]