Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Ο άνθρωπος με το κρίνο και τα τσιράκια τα λογιστικής


Οσο πληθαίνουν οι φωνές επαγγελματιών «ινστρουχτόρων» και ερασιτεχνών «βασιβουζούκων» ότι το 2007 προαλείφεται σαν μια χρονιά αναίμακτη και ευοίωνη, τόσο με ζώνουν τα φίδια.

Ινστρούχτορες αν θυμάμαι, κατά τη μαρξιστική σολομωνική της 3ης διεθνούς και εντεύθεν, ήταν οι καθοδηγητές που μετέφεραν τη γραμμή της Μόσχας στα αδελφά κόμματα, δήθεν  στα πλαίσια του προλεταριακού διεθνισμού. 

Επειδή ο προλεταριακός διεθνισμός μας τελείωσε, καθώς κατέρρευσε εν μέσω των αντιφάσεών του,  μας έμεινε μόνο η εκδοχή του καπιταλιστικού διεθνισμού στα πλαίσια της οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Οι «ινστρούχτορες» λοιπόν αυτής της πλευράς είναι οι διεθνείς οίκοι που ελέγχουν τις παγκόσμιες ροές των κεφαλαίων. 

Αυτοί, όπως άλλωστε όλοι οι χρηματιστές, μοιάζουν  με κρουπιέρηδες των καζίνο που προσπαθούν να πείσουν ότι πρέπει ποντάρουμε διαρκώς επειδή για μερικά παιγνίδια έχουμε ρέντα.

 «Βασιβουζούκοι» κατά το λεξικό της στήλης είναι όλοι αυτοί οι δημοσιολόγοι και μη περί τα χρηματιστηριακά που πέρα από ότι είναι οι πρώτοι που καταστρέφονται σε κάθε παραπάτημα  της αγοράς, μονίμως είναι αισιόδοξοι και μπερδεύουν τις επιθυμίες και τις προβλέψεις.

 Εντάξει, για αρχίσει η αγορά να παραπατάει, ίσως πρώτα πρέπει να δούμε τους τελευταίους τροχούς της ανοησίας, να αρχίζουν να επαίρονται για την ευφυΐα τους. Οπερ, να δούμε τους τροχούς των κάρων της Σοφοκλέους να περνάνε τους εαυτούς τους για τροχούς της «Φόρμουλα Ένα». 

Μπορεί η ανθρώπινη βλακεία να είναι απύθμενη, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πόσες θα είναι οι ωθητικές συμπτώσεις της χρηματιστηριακής συγκυρίας και πόσα πέπλα βλακείας θα επιτρέψουν να αποκαλυφθούν. 

Η στήλη έχοντας σαν πρώτη ύλη επεξεργασίας εκτιμήσεων την ψυχολογία της αγοράς, από το 2002 ακόμη πίστευε ότι ο ανοδικός κύκλος που διανύουμε θα είναι ένα «κούφιος» κύκλος. Αν και έχει αξιοθαύμαστο ύψος και διάρκεια, και εδώ και έξω εξελίσσεται χωρίς τη συμμετοχή του κοινού. Μπορεί να έχει hedge funds, equity funds, funds of funds αλλά δεν έχει κοινό.

 Αν οι ξένες αγορές διατηρήσουν το τέμπο τους  επόμενους μήνες  τότε εδώ οι εγχώριοι οπλαρχηγοί που έχουν ξεμυτίσει το τελευταίο 12-16μηνο ίσως επιχειρήσουν με μια γενίκευση της «ευφορίας» που τους προσφέρουν οι αποδόσεις τους να αυξήσουν τη συμμετοχή του κοινού. 

Θα είναι μια καλή ευκαιρία για τους ψύχραιμους που κάνουν υπομονή και δείχνουν επιμονή,  να καταγράψουν τα κέρδη τους και να περιμένουν να αγοράσουν υπό καλύτερους όρους και προϋποθέσεις.

Όπως έγινε και πέρυσι.  Αυτό είναι το καλό σενάριο.

Ημερησία 27/12/2006

 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

27-12-2007
ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ?
ΚΑΙ ΟΧΙ 27-12-2008

Καγκελάριος είπε...

2006 To διόρθωσα... Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ capital ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Καγκελάριος είπε...

Κάπου μεταξύ 2 και 3 φάσης...