Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

ΠΟΥ ΜΕ ΒΙΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΗ ΓΗ...

«Οι αναρχικοί είναι τα πιο ευαίσθητα μέλη της κοινωνίας μας. Όταν αντιδρούν έχουν πάντα κάποιο δίκιο. Όπως οι καλλιτέχνες σηματοδοτούν το αόρατο, έτσι και οι αναρχικοί διαμαρτύρονται για μορφές βίας που εμείς (στην αλλοτρίωση μας) δεν τις βλέπουμε. Τις έχουμε συνηθίσει. Αλλά δεν παύουν να είναι αυθαίρετες και ίσως περιττές».

Όταν όμως όλοι οι νέοι γίνονται αναρχικοί – τότε κάτι είναι πολύ λάθος στην κοινωνία μας.

Και μην ακούσω για εγκληματικά στοιχεία και πλιατσικολόγους. Σίγουρα υπάρχουν κι αυτοί και επωφελούνται. Ήδη όμως τότε είχα γράψει:

«Προσοχή: Μίλησα για αναρχικούς — όχι για τρομοκράτες (η προβοκάτορες !). Όποιος τους συγχέει, πάσχει από νοητική μυωπία. Διότι είναι πόλοι αντίθετοι».

Αυτός που ζητάει ελευθερία δεν επιλέγει ελεύθερα τη βία — έστω και σαν μέσο. Του επιβάλλεται. Η βία είναι τέκνο της ανάγκης και της οργής. Φέρνει μόνο νέα βία και καταπίεση — ποτέ αυτονομία.

Η διαφορά από τότε είναι ότι σήμερα η αντίδραση των λίγων, έγινε εξέγερση των πολλών. Δεν είναι στραβός ο γιαλός, εμείς στραβά αρμενίζουμε...."


Νίκος Δήμου


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο που είχε γράψει ο Ν. Δήμου   μετά τη δολοφονία του Μ. Καλτεζά. 

2 σχόλια:

γ.κ. είπε...

Πολύ ωραίο δωράκι το σημερινό ποστ.

να είσαι καλά.
τα λέμε

Καγκελάριος είπε...

Είμαι οργισμένος με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Μια κοινωνία σε σήψη από την πολιτική ηγεσία σύσσωμη μέχρι και το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της. Αναξιοκρατία, δημοσιοϋπαλληλικό πνεύμα, ωχαδερφισμός, νοοτροπία αρπαχτής. διαφθορά σε όλα τα επίπεδα... Διάλυση παντού... Και ήρθε και η δολοφονία ενός παιδιού από κάποιον ηλίθιο...

Που παμε;...