Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Το δεκαήμερο των αναταράξεων


Tη μεθεπόμενη Παρασκευή όταν ο Ιούνης θα γράφει 20 θα έχουμε triple expiration. Όπερ, τριπλή λήξη συμβολαίων. Είναι η επόμενη τριπλή κατάληξη μετά την πρώτη του 2008 που έλαβε χώρα στο τελευταίο δεκαήμερο του περασμένου Μαρτίου.

Τότε που είχαμε τους δείκτες στα χαμηλά των τελευταίων μηνών και τα συμβόλαια όπως ήταν φυσικό άνοιγαν στα τάρταρα. Κατά συνέπεια οι επόμενες συνεδριάσεις δεν αποκλείεται να κάνουν τους εναπομείναντες να ζαλιστούν.

Εδώ που τα λέμε τι άλλο μπορεί να μας συμβεί: Ο Τρισέ μιλάει εδώ και καιρό για αύξηση των επιτοκίων. Ο Ισραηλινός υπουργός μιλάει για επιδρομή στο Ιραν. Ο Μπέρνακι φοβάται τον πληθωρισμό και μιλάει για άνοδο επιτοκίων μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Ένας χρηματιστής μου έλεγε χθες ότι η εγχώρια πελατεία δεν τηλεφωνεί ούτε για να ρωτήσει σε τι κατάσταση είναι τα χαρτοφυλάκια. Για λόγους πειραματισμού μου έλεγε δεν έστειλα στο τέλος του μήνα που πέρασε στους μισούς μια γραπτή αποτύπωση του χαρτοφυλακίου. Κανείς δεν τηλεφώνησε να διαμαρτυρηθεί.

Οι αναλυτές επιμένουν για πετρέλαιο στα 150 με 200 δολάρια. Τα λεφτά είναι έξω από τις χρηματιστηριακές αγορές και όλοι μιλάνε για την  καταστροφή. Τι άλλο μπορεί να βρει. Να γλιστρίσει η Γη από το άξονα και να χαθεί στο διάστημα;

Στις 4.200 μονάδες οι Morgan Stanley μίλησε για το τέλος του bear market ράλι και όντως οι αγορές γύρισαν. Μην τρελαθούμε κιόλας..

Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας στο χρηματιστήριο είναι να τοποθετείς σήμερα τα χρήματα που δεν θα χρειαστεί αύριο.  Αλλά μεθαύριο να τα πάρεις πίσω και όχι μόλις μυριστείς το εύκολο κέρδος να βάλεις και τα υπόλοιπα τα περισσότερα.

Κατά τα άλλα ισχύει ότι αυτοί που δεν ξέρουν μιλάνε με σαφήνεια και στηρίζουν τα λεγόμενα σε θεμελιώδη και τεχνικά επιχειρήματα. Αυτοί που ξέρουν παριστάνουν την Πυθία μιλάνε με γρίφους και παραβολές.

Οι ανόητοι χειροκροτούν τους πρώτους και γκρινιάζουν στους δεύτερους.


Καγκελαριος Hμερησια 11 /06/08

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: