Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Γνωρίζουν όσοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν..


Μερικές φορές έχει ενδιαφέρον να παρατηρούμε ποια κατάσταση αντιμετωπίζαμε πέρυσι προκειμένου να εκτιμήσουμε  περίπου τι θα αντιμετωπίσουμε του χρόνου.  Αλιεύοντας στο αρχείο της στήλης βρήκα τα παρακάτω ενδιαφέροντα στις 6 Ιουνίου του 2007.

«Αν κάποιος κάνει τον κόπο να ρωτήσει μερικούς από τους συ-συμμετέχοντες πως τα πάνε φέτος τα χαρτοφυλακιά τους, εύκολα θα λάβει ενθουσιώδεις απαντήσεις.

Δεν έχουν κλείσει ήδη το μισό χρόνο και οι περισσότεροι αυτών που έχουν παραμείνει ενεργοί γράφουν αποδόσεις που ίσως δεν τις περίμεναν για το σύνολο του 2007.

Στο χρηματιστήριο όμως ο ενθουσιασμός είναι ο δίδυμος αδελφός της απογοήτευσης. Είθισται μάλιστα τα δυο αδέλφια να ακολουθούν το ένα το ένα το άλλο με διαφορά λίγο μόνο χρόνο.

Οι παλιές καραβάνες γνωρίζουν επίσης ότι στο χρηματιστήριο το μυστικό της επιτυχίας είναι η διάσωση των κερδών και όχι η χωρίς όριο αύξηση.

Το πιθανότερο είναι ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα υπάρξει μια σημαντική μεσοπρόθεσμη διόρθωση. Σημαντική είναι μια διόρθωση όταν σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ξεπερνά το 10-15%. Όταν μια διόρθωση σε επίπεδο Γ.Δ. ξεπερνά το 10-15% σε επίπεδο περιφέρειας, η οποία έχει αρχίσει να γίνεται της μόδας εσχάτως, το αίμα ρέει στους δρόμους.

Το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η διόρθωση είναι ένα θέμα που μόνο οι ψεύτες, οι κομπογιαννίτες και οι άσχετοι μπορούν να ισχυριστούν ότι γνωρίζουν. 

Επίσης όσοι γνωρίζουν από χρηματιστήριο ξέρουν ότι οι περιουσίες στο χρηματιστήριο δημιουργούνται από επενδυτές που σπάνια αγοράζουν την χαμηλότερη τιμή μια διακύμανσης και πουλάνε στην ψηλότερη.

Καθώς επελαύνει ο Ιούνιος και το θέρος βρίσκεται προ των πυλών ως άλλος Αννίβας, το τελευταίο πολύμηνο ράλι των αγορών μια δίνει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να επενδύσουμε στον υπαριθμόν δυο σε αξία πλούτο της εποχής μας: Τον ελεύθερο χρόνο.

Εξάλλου η στήλη ιεραρχεί την αξία των διάφορων μορφών του πλούτου ως εξής: Υγεία, ελεύθερος χρόνος Φιλία, Μόρφωση, αισθητική καλλιέργεια και  χρήμα.

Εξάλλου το παρελθόν των αγορών διδάσκει ότι οι ευκαιρίες δεν εκλείπουν ποτέ. Οι απρόσεκτοι επενδυτές είναι αυτοί που εκλείπουν».

Νομίζω ότι πολλοί από του απρόσεκτους εκείνης της περιόδου έχουν εξαφανιστεί φέτος.  Κατά τα άλλα ισχύουν τα ίδια περίπου από την άλλη πλευρά του νομίσματος.

 

Hμερησια 29/5/2008 7:54:14 πμ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: