Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Σελώνουν κατσίκες και αρμέγουν μουλάρια


Οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές μοιάζουν με τους νεροκουβαλητές των μακροπρόθεσμων, λένε οι παλιότεροι των αγορών. Κάθε μια από τις κατηγορίες όμως έχει τον καιρό της και οποιος τα μπερδεύει αυτά συχνά καλείται να πληρώσει υψηλό κόστος.

Λένε ότι μια σωστή τακτική είναι να αγοράζει κάποιος μετοχές όταν η πλειοψηφία απέχει από την αγορά. Αυτή κατά γενική ομολογία  είναι μια σωστή τακτική, αλλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Κάποιος που θα κινηθεί με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε μια αγορά τελεί σε ύπνωση και οι επενδυτές απέχουν, είναι πολύ πιθανό να εγκλωβιστεί και να αναγκαστεί να μετατρέψει μια βραχυπρόθεσμη επένδυση σε μακροπρόθεσμη.

Μια από τις χειρότερες εξελίξεις είναι να αναγκαστεί κάποιος να βαφτίσει μια βραχυπρόθεσμη επένδυση που δεν βγήκε, σε μακροπρόθεσμη. Είναι σαν να σελώνει την κατσίκα  επειδή δεν διάλεξε μουλάρι ή αντίστοιχα να αρμέγει το μουλάρι.

Όταν οι αγορά είναι σε ύπνωση μετά από μια διόρθωση και οι αγορές απέχουν αδιαφορώντας το πεδίο είναι ελεύθερο για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Αυτούς δεν θα στεναχωρηθούν αν δουν τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα και διαθέτουν την ευχέρεια να περιμένουν μέχρι να πουλήσουν με σημαντικό  κέρδος.

Λάθος είναι να ζουμάρει κάποιος στις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις μια μετοχής όταν σκοπεύει να χτίσει μια μακροπρόθεσμη θέση. Λαμβάνοντας υπόψη το τελικό αποτέλεσμα η διακύμανση θα είναι αδιάφορη.

Στο πρώτο τετράμηνο του 2003 η μετοχή της Εθνικής κινήθηκε μεταξύ των 8 και των 6 ευρώ.  Για κάποιος που στόχευε σε βάθος πενταετίας  και οι δυο τιμές αποδείχτηκαν ελκυστικές. Οι παλιές καραβάνες εξάλλου ξέρουν  ότι μόνο οι ψεύτες αγοράζουν και πουλάνε στην καλύτερη τιμή.

Σε μια αγορά που δεν μοιράζει εύκολα κέρδη και η συμμετοχή του κοινού είναι περιορισμένη ενδείκνυται η μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Σε μια αγορά που τελεί υπό παροξυσμό ενδιαφέροντος οι βραχυπρόθεσμες τακτικές αποδίδουν καλύτερα.

H 23/5/2008 8:00:55 πμ

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: