Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

 
Οι παλιές καραβάνες το λένε συχνά: Αν δεν ασχοληθείς ο ίδιος με τα λεφτά σου μην περιμένεις να ασχοληθούν οι άλλοι σωστά με αυτά είτε πρόκειται για θεσμικούς είτε για ιδιώτες.

Κάποιοι άλλοι διατείνονται ότι δεν έχουν το χρόνο να ασχοληθούν οι ίδιοι με το χρηματιστήριο. Αυτό είναι συνέπεια του μύθου που έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν οι επαγγελματίες του χώρου είτε παριστάνοντας τους πολυάσχολους, είτε μιλώντας με ακαταλαβίστικους όρους.

Πολλοί φροντίζουν επίσης να καλλιεργούν κι άλλο ένα μύθο ο οποίος είναι ψέμα. Ότι τα σημαντικά κέρδη στο χρηματιστήριο κρύβονται πίσω από τις πυρετικές καθημερινές συναλλαγές.

Οι καθημερινές πυρετικές συναλλαγές φέρνουν κέρδη εφήμερα για τους επενδυτές και μόνιμα για τους χρηματιστές. Τα πολλά κέρδη στο χρηματιστήριο έρχονται όχι επειδή κάποιος κάνει συνεχώς συναλλαγές για να κερδίσει πενταροδεκάρες, αλλά επειδή κάθεται πάνω σε σωστές θέσεις και περιμένει.

Σύμφωνα με αυτή την στρατηγική οι προκλήσεις για το επενδυτή είναι δυο και σαν στόχο έχουν να τον κάνουν να πουλήσει για αν χάσει. Η πρώτη πρόκληση είναι να πουλήσει την μετοχή χαμηλότερα από εκεί που την αγόρασε επειδή δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της διόρθωσης.

Να μην πουλήσει δηλαδή μια μετοχή που αγόρασε φθηνά επειδή η αγορά παραλογίζεται και την έχει ρίξει χαμηλότερα.

Η δεύτερη πρόκληση είναι να μην πουλήσει όταν ανεβαίνει και κερδίζει. Να μην πουλήσει ακόμη και όταν νομίζει ότι κερδίζει πολλά, αλλά μόνο όταν οι άλλοι πιστεύουν ότι θα κερδίσουν ακόμη περισσότερα αν αγοράσουν τις μετοχές του.

Ημερησια 23/4/2008 7:52:32 πμ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: