Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Δεν κινούνται παράλληλα!


Κατά καιρούς διερωτάται κανείς έκπληκτος γιατί ανεβαίνει το χρηματιστήριο παρά την υποχώρηση των μεγεθών της οικονομίας και γιατί πέφτει σε μία περίοδο άνθισης της οικονομίας. H εξήγηση είναι ότι η χρηματιστηριακή τάση και η κατάσταση της οικονομίας πράγματι εξαρτώνται η μία από την άλλη και υπακούν στους ίδιους νόμους, όμως δεν κινούνται παράλληλα.

Έδωσα πριν χρόνια το ακόλουθο παράδειγμα, το οποίο από τότε χρησιμοποιείται συχνά: φανταστείτε έναν άνδρα που περπατάει με το σκύλο του σ' ένα δρόμο. O άντρας προχωρά με σταθερό βήμα. είναι η οικονομία.

O σκύλος ορμάει προς τα 'μπρος, πηδάει πέρα δώθε, επιστρέφει στον κύριό του, τρέχει πάλι μπροστά και επιστρέφει. η πορεία του αναπαριστά την κίνηση των αξιογράφων. Προχωρούν και οι δύο, και ο κύριος και ο σκύλος.

Τελικά φτάνουν μαζί στον προορισμό τους. Ενώ ο άντρας περπάτησε ένα χιλιόμετρο, ο σκύλος έκανε τον ίδιο δρόμο τρεις ή τέσσερις φορές. Tο ίδιο συμβαίνει με τις κινήσεις του χρηματιστηρίου. ενώ προπορεύεται και επανέρχεται συνοδεύει την οικονομική επέκταση.



1 σχόλιο:

γ.κ. είπε...

Εξαιρετικός παραλληλισμός.


Καλό μήνα αγαπητέ!