Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Αγορά χωρίς μικρομετόχους, ψαρόσουπα δίχως ψάρια


Ο μικρομέτοχος τα τελευταία χρόνια είναι είδος εν ανεπαρκεία στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.  Δεν είναι χαρακτηριστικό που αφορά μόνο τη Σοφοκλέους. Αφορά όλες τις χρηματιστηριακές αγορές.

Οι ειδήμονες των διεθνών αγορών αρέσκονται να επιχειρηματολογούν για το τέλος του μικρομετόχου. Οι ιδιωτικές πλατφόρμες, τα equity funds οι εμήριδες και οι εφοπλιστές με του πακτωλούς των κεφαλαίων αποτελούν τα νέα υποκείμενα που κινούν μετοχές και χρηματιστηριακούς δείκτες.

Αποψη της στήλης είναι ότι όσοι μιλούν για το τελος της εποχής του μικρομετόχου δεν έχουν αντιληφθεί τη βαθύτερη φύση των αγορών. Χρηματιστηριακή αγορά χωρίς μικρομετόχους μοιάζει με ψαρόσουπα δίχως ψάρια.

Για να καταλάβουν την διαφορά θα πρέπει να δουν την χρηματιστηριακή αγορά σαν μια αλυσίδα που μοιάζει με την τροφική αλυσίδα ενός οικοσυστήματος. Οποιουδήποτε. Οι άνθρωποι στις περισσότερες δραστηριότητες μιμούνται την φύση.

Σε ένα οικοσύστημα υπάρχει ο ήλιος σαν πρωταρχική πηγή ενέργειας. Μέσω της φωτοσύνθεσης μεγαλώνουν τα φυτά τα οποία ταϊζουν τα χορτοφάγα. Τα οποία με την σειρά τους ταϊζουν τα σαρκοφάγα.

Σαρκοφάγα χωρίς φυτοφάγα και φυτά δεν μπορούν να υπάρξουν. Όπως δεν δεν μπορούν να υπάρξουν και φυτά χωρίς σκουλίκια μυρμήγκια, μέλισσες και πεταλούδες.

Αρα, λύκοι και τσακάλια δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς τις άλλες συνομοταξίες της τροφικής αλυσίδας.

Το 2000 ολοκληρώθηκε ένα χρηματιστηριακός κύκλος διεθνώς. Μέχρι την τότε είχαμε αύξηση του ρυθμού έκδοσεις νεων μετοχών. Από τότε και μετά με αυξομειώσεις έχουμε μείωση του αριθμού των μετοχών.

Εχουμε επίσης μείωση των ενεργών μερίδων. Ολοι έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια ότι ο μέσος επενδυτής ψάχνει μια ευκαιρία να πουλήσει τις μετοχές που είχε πάρει το 99 και να τις πουλήσει.

Που πάνε τα χαρτιά που πουλάνε οι μικροί; Είναι προφανές ότι πάνε στα funds, τα μεγάλα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια και τα χαρτοφυλάκια (φανερά και κρυφά). Αυτό στη χρηματιστηριακή αργκό λέγεται μάζεμα.   

Τα χαρτιά μαζεύονται για να ξαναδιανεμηθούν. Αυτό λέει ο αέναος κύκλος των αγορών τα τελευταία 400 χρόνια με τη σημερινή θεσμική μορφή και τα τις 4.000 χρόνια με παρόμοιες μορφές.

Ο αριθμός των μετοχών των τίτλων του S&P 500  την περασμένη εβδομάδα υπολογιζόταν στα 8.7 εκατ. στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2000 και κατά 6,8% κάτω από το ρεκόρ των 9,3 δισ. του Σεπτεμβρίου του 2004.

 

Ημερησια 21/5/2008

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: