Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Ανευ διανομής πάσα διόρθωση βραχεία




To μέλλον του κύκλου που ξεκίνησε το 2003 θα κριθεί περί τα τέλη του τρέχοντος  έτους. Αν οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημειώσουν νέα υψηλά έτους, τότε η εικόνα που έχουν οι επενδυτές για τις αγορές θα αλλάξει.


Η πλειοψηφία έχει πουλήσει και περιμένει το τέλος της κρίσης για να επανέλθει στο μοτίβο της αύξησης της ανάληψης ρίσκου. Αν οι αγορές μέσα στο 2008 σημειώσει νέο υψηλό τότε άπαντες θα πειστούν ότι ένα κακό όνειρο ήταν και πάει και θα προσπαθήσουν να πιάσουν τον μίτο της Αριάδνης από εκεί που τον άφησαν στις αρχές του Φθινοπώρου του 2007.


Το περασμένο Φθινόπωρο όταν οι περισσότεροι είχαν πειστεί για το τέλος εποχής τα σενάρια που έπαιζαν ήταν αν πάμε σε μια διόρθωση τύπου 99 ή μια διόρθωση τύπου 1998.


Η στήλη περίμενε τη διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μάη του 1997. Για τους εγχώριους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια  αυτή ήρθε με την κορύφωση του Ιουλίου.

Ευθύς εξαρχής περιμέναμε μια διόρθωση με έκταση και διάρκεια που θα ταιριάζει περισσότερο στο 1998. Αυτό όχι γιατί ζηλεύουμε τη δόξα των καφετζούδων, αλλά γιατί υπήρχαν κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά που προδιέγραφαν τα πλαίσια μέσα στα οποία μπορούσε να κινηθεί.


Μιλάμε βασικά για το γεγονός ότι τα χαρτιά και στη Σοφοκλέους και τις βασικές διεθνείς αγορές βρισκόταν στα στιβαρά χέρια των επαγγελματιών και των ισχυρών ιδιωτών.


Ο πανικός και η παράλογη ευφορία του πλήθους είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολές στα χρηματιστήρια. Από το 2001 και μετά αυτό που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει στις αγορές είναι η συγκέντρωση χαρτιών.


Χωρίς ευρεία διανομή και πληθωρισμό έκδοσης νέων χαρτιών οι διορθώσεις είναι σύντομες και μοιάζουν ελεγχόμενες αφού αυτοί που έχουν τα χαρτιά ελέγχουν το παιγνίδι και δεν πανικοβάλλονται. 

 Ημερησια 6/5/2008 7:41:04 πμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: