Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

H θεωρία των βασικών αρχών


Kατά την άποψή μου οι παράγοντες φαντασία και χρήμα είναι πολύ πιο καθοριστικοί για τη γενική χρηματιστηριακή τάση —όχι όμως για τις επιμέρους μετοχές— απ' ό,τι τα βασικά δεδομένα. 

Εξάλλου και σ' αυτή την περίπτωση υπάρχουν εξαιρέσεις: η τιμή μίας μετοχής μπορεί να ανέβει ακόμα και όταν η κατάσταση είναι πολύ απαισιόδοξη, αν υπάρχουν σημαντικοί και ουσιαστικοί λόγοι γι' αυτό. 

Kάτι τέτοιο όμως συμβαίνει με πολύ αργούς ρυθμούς, επειδή η μετοχή πρέπει να κολυμπήσει κατά κάποιον τρόπο ενάντια στο ρεύμα. Ισχύει βέβαια και το αντίστροφο: όταν οι βασικοί λόγοι συνηγορούν για ένα χαρτί υπέρ μιας αισιόδοξης τάσης, τότε αυτό θα ανέβει πολύ γρηγορότερα απ' ό,τι οι υπόλοιπες μετοχές. 

Μπορεί όμως ένα άσχημο χαρτί να κατακρημνιστεί λόγω των βασικών αρχών που ισχύουν για την περίπτωσή του, ακόμα και αν η αγορά στο σύνολό της είναι αισιόδοξη. Tο σύνολο του χρηματιστηρίου έχει λοιπόν μία τάση και κάθε χαρτί έχει τη δική του λόγω των βασικών αρχών που το διέπουν. 

Oι βασικές αρχές είναι πολύ σημαντικές, όμως έναντι του ισχυρού ρεύματος της επενδυτικής κίνησης δεν μπορούν να επικρατήσουν πλήρως.

Antre Kostolany

Δεν υπάρχουν σχόλια: