Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Το καλύτερο αντίδοτο στον πανικό είναι το ψάρεμα



 

Σε περιόδους που η αγορά χτυπάει κόκκινο είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω καλό είναι να υλοποιεί κάποιος ειλλημένες αποφάσεις και όχι να λαμβάνει καινούργιες. 

Δεν είναι φρόνιμο αποφάσεις στρατηγικής και τακτικής σημασίας να λαμβάνονται κάτω από το κράτος της μαζικής ψυχολογίας είτε πρόκειται για πανικό, είτε για ευφορία. 

Οι αποφάσεις για την στρατηγική που θα ακολουθήσει κάποιος πρέπει να λαμβάνονται σε περιόδους ηρεμίας, όταν ο επενδυτής μπορεί να αποφασίσει με ψυχραιμία συγκρίνοντας τα αντικειμενικά δεδομένα που έχει μπροστά του. 

Βέβαια τα εύκολα κέρδη στις αγορές πολλές φορές προκύπτουν ακριβώς γιατί η πλειοψηφία των επενδυτών καθορίζει τις επενδυτικές στρατηγικές σε περιόδους πανικού ή χρηματιστηριακού ενθουσιασμού. Ητοι, στο πανικό πουλάει και στην ενθουσιασμό αγοράζει. 

Οι παλιές καραβάνες ξέρουν ότι είναι φρονιμότερο να ανέχεται κάποιος τις συνέπειες μιας λάθος απόφασης, παρά να μια λάθος κίνηση να την συνοδεύει  και με  άλλες λανθασμένες. 

Πολλές φορές είτε μας έχει βγει μια εκτίμηση είτε δεν μας έχει βγει είναι προτιμότερο να καθόμαστε  ακίνητοι παρά να συναλλασσόμαστε πυρετωδώς προσπαθώντας να βρούμε από πού φυσάει. Ενίοτε αυτό  που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι  κάποιος κυκλώνας. 

Ενας χρήσιμος δείκτης της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι πως αντιμετωπίζονται οι προειδοποιήσεις.  Κοντά σε μια κορυφή οι προειδοποιήσεις που συνιστούν προσοχή αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση και χλευάζονται. Οι στήλη στις κορυφές δημοσιεύει συχνά τέτοιες επιστολές σαν δείγμα της θερμοκρασίας που επικρατεί. 

Το γεγονός ότι στις κορυφές οι επικρίσεις στις συστάσεις για ψυχραιμία είναι πιο επιθετικές και χλευαστικές έχει να κάνει με την ψυχοσύνθεση των εμπλεκομένων. Η άνοδος και τα εύκολα  κέρδη κάνουν τους αδαείς εγωιστές και αγενείς, ενώ η διόρθωση και η καταστροφή ταπεινούς και δουλικούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: