Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Ταύροι χαμηλά την μπάλα...

Κύρου Αναβασις και περιμένοντας τους μυρίους…



Κατά το οι αριθμοί ευημερούν αλλά ο λαός πένεται, στην προκείμενη χρηματιστηριακή συγκυρία αυτό που μπορούμε να ισχυριστούμε ευθαρσώς, είναι οι δείκτες ευημερούν και ο λαός παρακολουθεί χάσκοντας και ενίοτε πάσχοντας.

«Τι κλίμα επικρατεί μεταξύ των πελα
τών σου;», ρώτησα χθες κάποιον χρηματιστή με πελατεία εγχώρια γούστα περιφερειακά και ελληνάδικα.

«Πως πάει πάνω ενώ όλοι χάνου, δεν μπορώ να το καταλάβω» μου είπε.

Αγορές και μετοχές εκτός από τον οικονομικό κύκλο ακολουθούν και τον κύκλο τον χρηματιστηριακό και ακόμη και το ιδιαίτερο κύκλο κάθε κατηγορίας, κλάδου και μετοχής.

Οι παλιότεροι θα θυμούνται ότι το 1997 οι περιφερειακοί καθόντουσαν πάλι χάσκοντας να παρακολουθούν το ράλι των τραπεζών. Το 1998 τράπεζες και περιφέρειας κινούνταν εναλλάξ και το 1999 είχαμε την Κύρου Ανάβασις και την Κάθοδο των Μυρίων.

Θάλλατα, θάλλατα, αλλά ήταν αντικατροπτισμός και ψάχνοντας για τους κρουνούς του ουρανού έπεσαν στο πιο βαθύ ξεροπήγαδο που θα μπορούσαν να πέσουν.

Συνήθως ένας χρηματιστηριακός κύκλος ξεκινά με τα μερισματοφόρα και αναπτυσσόμενα blue chips. Στην συνέχεια ακολουθούν τα κερδοφόρα και δυναμικά αναπτυσσόμενα μεσαία και στο τέλος ακολουθούν τα περιφερειακά όπου για κάθε μια δραχμή που υπάρχει στο ταμείο πληρώνουν επί εκατό, χίλια ή δέκα χιλιάδες.
Και καλά γι’ αυτές που έχουν μια δραχμή στο ταμείο, τα πράγματα αρχίζουν να προβληματίζουν ότι πληρώνουν ακόμη περισσότερα και για αυτές που όχι μόνο δεν διαθέτουν ψίχουλο στο ταμείο, αλλά χρωστάνε και αυτά που δεν έχουν.

Η παρούσα συγκυρία τηρουμένων των αναλογιών από πλευράς χρηματιστηριακού κύκλου θυμίζει το 1998. Οι αναλογίες στην παρούσα περίπτωση είναι ότι ο κύκλος εξελίσσεται σε μεγαλύτερη διάρκεια και κάθε χρόνων του 1999 μοιάζει να κρατάει μια τριετία.

Φυσικά μιλάμε με απλοϊκές και σχηματικές περιγραφές και δεν παραλείπουμε να λαμβάνουμε υπόψη ότι πολλές φορές οι χρηματιστηριακοί κύκλου δεν μοιάζουν ευθύγραμμα ενώ δεν είναι σπάνιο κάποια στιγμή η πορεία τους να διακόπτεται.

Όπως έλεγε και ο Κοστολάνι: στο χρηματιστήριο δυο συν δυο δεν κάνουν πέντε μείον ένα.

Ημερησία 12/10/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: