Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Τι ανεβάζει και κατεβάζει τις τιμές...


Mου λέτε ότι έχετε μετοχές πετρελαίου. Τον τελευταίο καιρό η διεθνής κερδοσκοπία αγόρασε επίσης μετοχές πετρελαίου και περιμένει τώρα να ανέβουν οι τιμές τους. Tη στιγμή που οι μετοχές αρχίζουν να ανεβαίνουν εξαιτίας βασικών αρχών πολλοί κερδοσκόποι θέλουν να επωφεληθούν γρήγορα και πουλάνε.


Στη συνέχεια οι μετοχές ανεβαίνουν πολύ λίγο ή και καθόλου. Άλλοι κερδοσκόποι κυριεύονται από ανυπομονησία επειδή δεν ανεβαίνουν οι τιμές όπως περιμένουν και πουλάνε επίσης κ.λπ. Έτσι μπορεί να συμβεί το εξής: να ουδετεροποιηθούν λόγω τεχνικών λόγων οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες στήριξε κάποιος την κερδοσκοπία του.


Τότε δημιουργούνται οι καταστάσεις εκείνες κατά τις οποίες ο κερδοσκόπος δεν καταλαβαίνει γιατί όλα τα ισχύοντα επιχειρήματα που καθοδήγησαν τους υπολογισμούς του δεν αντανακλώνται στις τιμές.


Oι τιμές των μετοχών αντανακλούν την πραγματική τους αξία μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, διαφορετικά αντανακλούν τη σχέση της προσφοράς και της ζήτησης. Ανεξάρτητα από πού προέρχεται η προσφορά, όταν έρχεται οι τιμές των μετοχών πέφτουν.


Αυτός ο ισχυρισμός είναι εξίσου λογικός όσο λογικός θα ήταν και ο ακόλουθος: αν ανεβούν τα μερίσματα των μετοχών πετρελαίου, τότε οι τιμές των μετοχών αυτών θα πάνε στα ύψη.


Όμως η λογική των τεχνικών δεδομένων ήταν σε αυτή την περίπτωση ισχυρότερη από τη λογική των βασικών αρχών, δηλαδή: αγορές και πωλήσεις δεν πραγματοποιούνται μόνον όταν πίσω τους υπάρχουν καλά θεμελιωμένοι συλλογισμοί.


Αντρε Κοστολανι

Δεν υπάρχουν σχόλια: