Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

Ποιοι και γιατί κινούν τις αγορές...


Οι κοινότητες που συνθέτουν την χρηματιστηριακή κοινωνία είναι: οι συντηρητικοί και οι δυναμικοί επενδυτές, κερδοσκόποι, οι χειραγωγοί και τα κορόιδα.

Οι συντηρητικοί επενδυτές του χρηματιστηρίου κινούνται με μοναδικό κριτήριο την μακροχρόνια απόδοση που μπορεί να προκύψει από τα μερίσματα και την συσσώρευση της εσωτερικής αξίας των μετοχών.

Συνήθως δεν του ενδιαφέρει να αγοράσουν για να πουλήσουν, αλλά να αγοράσουν για να έχουν εισόδημα.

Το κλειδί της επιτυχίας για τους δυναμικούς επενδυτές είναι το να καταφέρει κάποιος να αγοράσει φθηνά και πουλήσει ακριβά.

Για τους δυναμικούς επενδυτές φθηνή είναι μια μετοχή που διαπραγματεύεται κάτω από την αξία της και ακριβή αυτή που διαπραγματεύεται παραπάνω από την αξία της.

Για τους κερδοσκόπους το κλειδί της επιτυχίας συνήθως έγκείται στο να αγοράσουν σε οποιαδήποτε τιμή και να πουλήσουν σε πολύ υψηλότερη. Δεν τους ενδιαφέρει αν η τιμή που θα αγοράσουν είναι χαμηλότερη από την πραγματική αξία.

Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να προκύψει κάποιος που θα είναι διατεθειμένος να αγοράσει σε πολύ υψηλότερες τιμές. Οι κερδοσκόποι δεν δίνουν μεγάλη προσοχή στα θεμελιώδη στοιχεία, αλλά στις διακυμάνσεις της ψυχολογίας της αγοράς και το ρεύμα αυξομείωσης των συμμετεχόντων.

Οι χειραγωγοί αποτελούνται από τα λόμπι και τους βασικούς μετόχους που χρησιμοποιούν τις διακυμάνσεις των μετοχών που ελέγχουν για να κερδίζουν σε βάρος του κοινού.


Όταν στην αγορά υπάρχει ζήτηση για μετοχές οι χειραγωγοί ανεβάζουν τεχνηέντως τις τιμές σε συνεργασία με τις διοικήσεις που όταν οι τιμές είναι χαμηλά βγάζουν αρνητικές ειδήσεις και όταν είναι υψηλά θετικές για να αγοράσουν φθηνά και να πουλήσουν ακριβά.

Τα κοροϊδα είναι το πλήθος που στο τέλος ενός κύκλου χρηματιστηριακής ευφορίας αγοράζουν ότι βγαίνει προς πώληση ακόμα και τα σκουπίδια. Αυτό συμβαίνει γιατί εχει προηγηθεί μια περίοδος που η αγορά μοιράζει εύκολα κέρδη.
Ημερησία 28/03/08

Δεν υπάρχουν σχόλια: