Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

This is my generation


Κάποιοι θα θυμούνται ακόμη το παλιό τραγουδάκι των WHO με τον Ρότζερ Νταλτρεϋ να τραυλίζει για τη γενιά του. Στα επόμενα χρόνια θα καταλάβουμε ποια ήταν η γενιά που έφερε τα πάνω κάτω!

Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος που βλέπουμε γύρω μας με τα καλά αλλά και τα κατά του ξεκίνησε από την αισιόδοξη διάθεση που επικράτησε μετά το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.

Η αισιοδοξία φέρνει καλή διάθεση και η καλή διάθεση κάνει τους ανθρώπους ερωτεύσιμους. Ο έρωτας όπως έχει αποδειχτεί από τα πολύ παλιά χρόνια καταλήγει στο σεξ και το σεξ κάνει τους πελαργούς να φτερουγίζουν.

Η καλή διάθεση λοιπόν οδήγησε στο baby boom. Δημιουργήθηκε λοιπόν τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια μια γενιά που ήταν αριθμητικά μεγαλύτερη από τις άλλες.

Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια αυξήθηκε η ζήτηση για πάνες μωρών, παιγνίδια, παιδικά παπουτσάκια, σχολικές αίθουσες κλπ.

Όταν η γενιά αυτή έφτασε μεταξύ 20 και 30 ετών στον δυτικό κόσμο δημιουργήθηκε μια αναλογία με αυξημένο ποσοστό νέων. Οι νέοι ως γνωστών (μην κοιτάτε σήμερα που είναι λίγα και φοβισμένα τα καημένα)είναι φορείς νέων ιδεών. Αυτό έφερε σύγκρουση με τους παλιούς και τις σκουριασμένες ιδέες τους.

Μοιραία λοιπόν ήρθε η εποχή που προέκυψε ένας νέος πρόεδρος με νέες ιδέες. Ηταν η πρώτη ενηλικίωση. Βέβαια ο Κένεντυ δολοφονήθηκε, αλλά οι νέες ιδέες σιγά-σιγά ρίζωσαν. Δολοφονήθηκε και ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και ο Τσε Γκεβάρα, ποτέ όμως ο κόσμος δεν ήταν πιο ανοιχτός σε νέες ιδέες.

Πριν δεν επέτρεπαν στους μαύρους να πάνε στα πανεπιστήμια, μετά ναι και τώρα η γενιά αυτή δεν έχει πρόβλημα να διεκδικήσει τον πρώτο μαύρο πρόεδρο.

Πριν από αυτή την εποχή το σεξ πριν από το γάμο ήταν αμαρτία, οι νέα εποχή ανακάλυψε τα προφυλακτικά, το μπλουτζιν, το καλσόν από ναυλον, τα αντισυλληπτικά. Οι νέοι του τότε έγιναν οι επιχειρηματίες και τα στελέχη του σήμερα.

Ο Μπιλ Γκητς, ο Στηβ Τζομπς, πρωτοστάτησαν στο δρόμο της ψηφιακής επανάστασης. Η ιεραρχία οριζοντιώθηκε στις επιχειρήσεις για χάρη της αποτελεσματικότητας.

Αν επαναστάσεις είναι οι διαδικασίες που αλλάζουν τα μυαλά των ανθρώπων, τις τελευταίες δεκαετίες ζήσαμε την μεγαλύτερη επανάσταση που έγινε ποτέ. Ηταν η εποχή που ξεκίνησε Ελβις, του Χέντριξ, τον Λένον, το Σαλβαντόρ Νταλί, το Πάμπλο Πικάσο, τον Κερουακ, τον Ντανιέλ κον Μπεντιτ, τον πρωτάρη, το Ρίτσραντ Μπρανσον...

Τελευταία μεγάλη νίκη της γενιάς αυτής ήταν ο Κλίντον, με την νέα οικονομία και τη φούσκα της τεχνολογίας.

Αν υπολογίσουμε τώρα ότι η πλέον παραγωγική ηλικία είναι αυτή μεταξύ 45 και 55 θα δούμε ότι διανύουμε την περίοδο που η ηλικιακή αυτή ομάδα κυριαρχεί στην δημογραφική πυραμίδα.

Η ηλικία μεταξύ 45-55 είναι αυτή που οι άνθρωποι διάγουν την πιο παραγωγική τους περίοδο και κάνουν τις μεγαλύτερες αποταμιεύσεις. Εχουμε δηλαδή ζήτηση για προϊόντα, ρευστότητα και ζήτηση για μετοχές.

Τα δημογραφικά στοιχεία των ΗΠΑ δείχνουν ότι η ομάδα αυτή από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 θα αρχίσει να συνταξιοδοτείται. Σύνταξη σημαίνει λιγότερα έξοδα και καθόλου αποταμίευση. Δεν θα αγοράζουν πλέον μετοχές αλλά θα ρευστοποιούν για να έχουν εισόδημα.

Η επόμενη δεκαετία λοιπόν θα είναι ενδιαφέρουσα για τις αγορές καθώς θα έχουμε μετακινήσεις κοινωνικών τεκτονικών πλακών. Η είσοδος τη Κίνας με μερικές εκατοντάδες εκατ. καταναλωτές και προϊόντων και μετοχών είναι μια παράμετρος που κάποια στιγμή θα έχει επίδραση.

Και έτσι νάναι όμως η επόμενη δεκαετίας θα έχει σκαμπανεβάσματα με διάρκεια.

Η γενιά μας λοιπόν έκανε την εμφάνισή της με ηχηρό τρόπο, ίσως κάνει με τον ίδιο τρόπο και την αποχώρησή της από το πηδάλιο του πλανήτη και της οικονομίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: