Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Η χρηματιστηριακή απόγνωση είναι λόγος αισιοδοξίας


Δίχως όγκο και διάθεση να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους συνεχίζουν κινούνται οι αγορές. Το τοπίο παραμένει θολό. Μιλάμε για τις ξένες αγορές γιατί στην καθ’ ημάς ανατολή, επενδυτές και εργαζόμενοι έχουμε χάσει την μπάλα εν μέσω φορολογικής καταιγίδας. Μια φορολογική καταιγίδα που είναι απόρροια ενός τυφώνα βλακείας και ανεπάρκειας που έχει ενσκήψει.

Το ταμπλό φωτογραφίζει μια άνευ πρόσφατου προηγουμένου αδυναμία. Οι αναλυτές και οι «χρηματοκράτορες» που κατευθύνουν τα κεφάλαια έχουν αρχίσει να συνιστούν επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Η μεσοπρόθεσμη ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλη όταν οι δείκτες έγραψαν τα χαμηλά, όσο και αν δείχνει κάτι τέτοιο, δεν πρέπει να έχει εξαντληθεί.

Ο Σεπτέμβρης παραδοσιακά είναι ο πλέον αρνητικός μήνας του χρόνου σε ό,τι αφορά τις χρηματιστηριακές αποδόσεις. Αυτό αποτελεί ένα καλό άλλοθι για να είναι κάποιος επιφυλακτικός. Αυτό κάνει πολλούς τους επιφυλακτικούς και άπειρους όσους περιμένουν να πανικοβληθούν.

Αρα, κάποιοι έχουν τους λόγος να ποντάρουν κόντρα στο ρεύμα. Να ποντάρουν δηλαδή σε ένα δυναμικό δίμηνο, αυτό που δεν έδωσε η αγορά τον Αύγουστο.

Οι δρομολογήσεις νέων τάσεων που αποφέρουν κέρδη συνήθως προκύπτουν σε περιόδους που προσπαθούν να επιδείξουν ατασική ταυτότητα.

Η εκτίμηση αυτή δεν αλλάζει την οπτική γωνία που έχει στήλη από την αρχή του καλοκαιριού σχεδόν. Ητοι, μεσοπρόθεσμη ανοδική αντίδραση, μετά διόρθωση και πιθανόν δοκιμή των χαμηλών του Ιουλίου ή νέο χαμηλό.

Αυτά στα πλαίσια ενός σχηματισμού αντιστροφής τα πρώτα σημάδια της οποίας ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάρτη. Μια οπτική γωνία που διαβλέπει καλύτερες μέρες το 2009.

Οποιο σενάριο και αν επαληθευτεί, όμως, η φράση που θεωρώ ότι αποτυπώνει την ουσία της χρηματιστηριακής περιόδου που διανύουμε, είναι αυτή που δημοσιεύσαμε την περασμένη εβδομάδα και ανήκει στον Κεν Φίσερ:

«Θα στοιχημάτιζα ότι είμαστε περισσότερο κοντά στο τέλος της πτώσης. Μετά το τέλος μιας πτωτικής αγοράς ακολουθεί μια άνοδος γρήγορη και απότομη. Είναι ρίσκο να αποχωρήσει κάποιος τώρα από την αγορά γιατί κινδυνεύει να έχει φάει την πτώση και να απουσιάζει από την άνοδο.»
Ημερησία 2/9/2008 9:32:20

Δεν υπάρχουν σχόλια: