Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος






Η «μαύρη τρύπα» του πανικού καταπίνει τα πάντα στο περασμά της. Αποτελεί αρνητική ένδειξη το γεγονός ότι στη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall οι πιέσεις εντάθηκαν προς το τέλος.

Ποιοι είναι αυτοί που τολμάνε και αγοράζουν όταν γύρω τους μαίνεται η απόλυτη καταιγίδα. Κατ’ αρχήν είναι κάποιοι που κλείνουν θέσεις short. Αυτοί έχουν κάθε λόγο να αγοράζουν επιθετικά και να δημιουργούν τα ενδοσυνεδριακά ανοδικά γυρίσματα. Από το πόσο επιθετικά είναι αυτά τα γυρίσματα σε συνδυασμό με τον όγκο με τον οποίο γίνεται μπορεί κάποιος να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για το πόσο κοντά είναι το γύρισμα της αγοράς.

 

Χθες οι αγορές έδειχναν παγωμένες σήμερα στα χαμηλά ίσως δοθούν ευκαιρίες για του κυνηγούς βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων. Για τους έχοντας μακροπρόθεσμο ορίζοντα η αγορά προσφέρει ευκαιρίες για χτίσιμο θέσεων εδώ και αρκετούς μήνες. Για του μεσοπρόθεσμους που στοχεύουν στο επόμενο μήνα-δίμηνο δεν μπορώ να βγάλω άκρη.

 

Το γεγονός ότι τραπεζικός δείκτης BKX στη Wall διατηρεί τον σχηματισμό ανοδικής αντιστροφής που έχει δρομολογήσει από τον Ιούλη παραμένει ενθαρρυντικό. 

 

Το γεγονός ότι ο S&P 500 στις καθοδικές εξάρσεις γράφει μεγαλύτερους όγκους δηλώνει αδυναμία.

 

Το γεγονός ότι όλα τα δελτία ειδήσεων σε όλο τον κόσμο μιλούσαν με φρασεολογία κραχ είναι επίσης ενθαρρυντικό σημάδι. Τι κάνουμε;

 

Σε περιόδους πανικού η εμπειρία έχει διδάξει ότι οι έχοντες χαρτιά καλά τα κλειδώνουν και δεν κοιτάνε τι συμβαίνει γύρω για να μην παρασυρθούν από το κλίμα μαζικής ψυχολογίας. Οι έχοντες μετρητά αγοράζουν μετοχές επιλεκτικά. Οι μη έχοντες μετρητά δεν δανείζονται γιατί κανείς δεν ξέρει που σταματά μια αυτοτροφοδοτούμενη πτώση που οφείλεται σε κρίση πανικού.

Εμφανίστηκα από το blog γιατί είναι κρίμα τέτοιες μέρες να σφυρίζει αδιάφορα η στήλη αδειάζοντας του φίλους της επειδή ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η νέα συνεργασία.  

 

Ο καλπασμός των Βαλκυριών- Αποκάλυψη Τώρα

Νομίζω ότι το παρακάτω  μουσικό θέμα του Ρ. Βάγκνερ  ταιριάζει  στη συγκυρία γι' αυτό σας το αφιερώνω. 

4 σχόλια:

divine_arapier είπε...

Kαλημερα Κωστα, ο λογος που σε παρακολουθω και εγραψα και εχθες στο blog σου ειναι αν καταστει δυνατον να βγουν καποια συμπερασματα και να κυκλοφορησουν καποιες ιδεες. Πρωτα απο ολα θελω να αναφερω ενα στοιχειο που διαβασα την προηγουμενη εβδομαδα και μου εκανε εξαιρετικη εντυπωση, αλλα παραλληλα μου εδειξε οτι βρισκομαστε ακομη στο τουνελ. Και οτι το φως πυ βλεπουμε στο βαθος δεν ειναι η εξοδος, αλλα το τραινο που ερχετε απο την αντιθετη κατευθυνσηε κατα πανω μας: Υστερα απο μελετη&ευρενα ΜΗΝΩΝ του καθηγητη του *Yale* Schiller ο οποιος σε συνεργασια με τον οικο S&P παρακολουθουν και καταγραφουν την μακροχρονια πορεια της στεγαστικης αγορας στις ΗΠΑ, διαπιστωσε οτι οι Αμερικανοι στν πλειοψηφια τους ειναι αισιοδοξοι για την πορεια των ακινητων και προσδοκουν ανοδο των τιμων τους!! Μιλησε κανεις για housing bottom?!!
Και βεβαια χωρις τον πατο στην στγαστικη αγορα-αιτο αυτης της κρισης- δεν προκειται να σηκωθει τιποτε αλλο.
Δευτερον, αναφερεις τον τραπεζικο δεικτη του ΑΜΕΧ οποιος εχει κανει ενα πυθμενα και ισως δεν τον ξαναδει. Συμφωνω μαζι σου, αλλα σου υπενθυμιζω οτι και ο Nasdaq εκανε μια μεγαλη και υπερβολικη κορυφη (οπως οι τραπεζες) μετα εκανε ενα πυθμενα (οπως οι τραπεζες) αλλα μετα ποτε δεν ανεκαμψε (8-9 χρονια μετα ως σημερα) και εμενεινε σε ενα κλασμα της αξιας του, το 1/3, οπως πιστευω και θα γινει και εδω με τις τραπεζες. Η μη περαιτερω πτωση λοιπον σε νεα χαμηλα, δε σημαινει και ανοδο, ιδιαιτερα μαλιστα μετα απο μια τετοια πιστωτικη φουσκα.
Τριτον, εχθες εκανες μια αναφορα στο χρεος που κρατανε καποιες χωρες και που δεν τις συμφερει να υποστουν μια μεγαλη υφεση οι ΗΠΑ. Απο αυτες που αναφερεις κραταω σα μονη αξιολογη την Ιαπωνια, η οποια πραγματι εχει μεγαλη εκθεση εκει. Απο την αλλες, κοκκινιζω οταν ακουω οτι προκειται για την Κομμουνιστικη και αυταρχικη Κινα, την ολιγαρχικη και συνδεδεμενη με την μαφια και τις μυστικες υπηρεσιες Ρωσια και τις ασταθεις πετρελαιοπαραγωγες χωρες του Κολπου. Οι φυλακες του χρεους των ΗΠΑ δεν ειναι σημερα αυτες που ηταν παλια, δλδ Γερμανια, Γαλλια, Αγγλια, Καναδας. Αυτα υποστηριζει κ ο Roubini απο τον οποιο δανειστηκα το παραδειγμα.
Τελος, το 1-2 δισεκ ανθρωποι που μπαινουν στην παραγωγη, μπηκαν γιατι οι αμερικανοι αγορασαν ακριβα σπιτια που συνεχως ανατιμονταν, τα υποθηκευσαν, πηραν μετρητα και με αυτα αγορασαν φθηνα κινεζικα προιοντα και ο,τι αλλο αχρηστο τους εδειξε η τηλεοραση και τους προωθησε η WalMart. Για να τα φτιαξουν αυτα στην Κινα και την Ινδια μεταναστευσαν μιλουνια ανθρωποι στα αστικα κεντρα με τα εργοστασια και οι κυβερνησεις εισηγαγαν αφθονο πετρελαιο και πρωτες υλες (βλεπε Ρωσια και Βραζιλια). Ολα αυτα μας κανουν το Β.R.I.C. Τωρα που ο πυρηνας σεε αυτο το γαιτανακι (ο υπνωτισμενος αμερικανος καταναλωτης) αρχιζει και καταρρει, φανταζεσαι τι θα γινει στην περιφερεια αυτου του κυκλου. ΑΠλουστατα αυτες οι χωρες δεν εχουν τη δυναμη να σηκωσουν το φορτιο και για αυτο και τα χρημαστηρια τους υποχωρουν με πολλαπλασιους ρυθμους. Δε μπορουμε να ριξουμε το φταιξιμο στον βρεγμενο δρομο για τη βροχη. Φταιει η βροχη που βραχηκε ο δρομος. Αυτα τα λιγα :P και θα το εκτιμουσα αν ειχες λιγο χρονο για να γραψεις 1-2 σειρες.

divine_arapier είπε...

Και κατι τελευταιο, σιγουρα η δημοσιογραφια ειναι αρνητικη, αλα δε μιλαει για κραχ ακριβως. Οπως και να χει αν διαβασεις τα εξωφυλλα των εφημεριδων του Οκτωβριου του 1929 τις ημερες του κραχ, ηταν πολυ χειροτερος και απελπιστικος ο τονος. Οντως υπηρξε μια αντιδραση, αλλα μετα ακολουθησε πτωση 80% σε 2.5 χρονια. Απογοητευμενος ηταν ο τυπος και καθε αλλη φορα σε αυτον το χρονο μετα απο μια μεγαλη πτωση, αλλα μετα απο ραλυ -2μηνων καθε φορα- δεν μας εμποδιζε τιποτα να δουμε νεα χαμηλα..

Ψουξ Γκλώστερ είπε...

Εκανες πολύ καλά και "βγήκες" απ΄το blog.
Mάλιστα νομίζω πως θα πρέπει να το κάνεις ανεξάρτητα απο την "στιγμή" της αγοράς.
Νομίζω πως όσοι ενδιαφέρονται για την γνώμη σου και την διατύπωση της, ενδιαφέρονται επειδή είναι αυτή που είναι και όχι επειδή φιλοξενείται σε κάποιο έντυπο.

Το επαγγελματικό -βιοποριστικό είναι ένα θέμα αποκλειστικά δικό σου.Φυσικά όλοι ευχόμαστε το καλύτερο αλλά αυτό που μας κάνει να σε διαβάζουμε, επαναλαμβάνω, είναι η ποιότητα της Σκέψης σου και η βοήθεια που προσφέρει σε κάποιους απ΄τους συλλογισμούς μας.

υγ. προσωπικά για μένα δεν αλλάζει τίποτα .....απ΄τον υπολογιστή μου σε διάβαζα απ΄τον υπολογιστή μου θα σε διαβάζω.

Απλά χαίρομαι που διαπιστώνω πως η επικοινωνιακή σου διάθεση και το ενδιαφέρον σου για το Αντικείμενο δεν υπόκεινται σε μισθολογικούς κανόνες.

να είσαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

Αν και πολλοί κάνουν αναφορά στο θέμα της αγοράς κατοικιών και ότι αν αυτή πιάσει πάτο και αρχίσει να ανεβαίνει θα λυθούν τα προβλήματα, δεν έχουν σκεφτεί το εξής: Τα super/υπερκέρδη των ξένων τραπεζών χτίσθηκαν πάνω σε άνα σωρό εξαιρετικά σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία τα οποία τους επέτρεψαν να πολλαπλασιάσουν την ροή χρήματος (π.χ. αν το πραγρατικό χρήμα ήταν 1 δις έφτασαν να επενδύονται δεκάδες δις), να δημιουργήσουν (άθελα ή ηθελημένα, αλλά οπωσδήποτε ήταν εύκολα προβλεπόμενο με την τεράστια αύξηση χρήματος)τεράστιες φούσκες, οι οποίες επί χρόνια φούσκωναν και τους έδιναν κέρδη. Το πρόβλημα δεν είναι ότι έσκασε μια φούσκα και κατέρευσαν ένα σωρό ιδρύματα. Το πρόβλημα είναι ότι μετά το σκάσιμο αυτό, έσφιξε το χρήμα και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί το σύστημα και οι άλλες φούσκες. Φούσκα ήταν και η τιμή του πετρελαίου, φούσκα ήταν και η ναυλαγορά, φούσκα ήταν τα εμπορεύματα και ένα σωρό άλλες περιπτώσεις, ενώ φούσκα ήταν και όλο το σύστημα που χρησιμοποιούσε ως χρήμα πολλαπλάσια του πραγματικού χρήματος. Η στεγαστική αγορά ήταν το σκάσιμο μιας φούσκας και όλη η προσοχή είναι να διαφυλαχτούν με νύχια και δόντια οι άλλες φούσκες. Αν σπάσουν το ντόμινο δεν θα έχει προηγούμενο και το 29 θα μοιάζει με παρθεναγωγείο. Απλά τώρα όντως και "οι φύλακες" έχουν περισσότερα εργαλεία. Φανταστείτε αν σκάσει η φούσκα των ναύλων τι θα γίνει με τις τράπεζες που δάνεισαν ναυτιλιακές, αν σκάσουν του πετρελαίου και των εμπορευμάτων τι θα γίνει με τους οίκους που επένδυσαν εκεί και πάει λέγοντας. Επίσης φαντασθείτε αν σκάσουν ακόμη μερικές περιπτώσεις τι θα γίνει με τον κόσμο που θα σκεφτεί να πάρει τα χρήματά του από τις τράπεζες μην τα χάσει όλα (οπότε να στραγγίσει τελείως το σύστημα). Φαντασθείτε, αν για να σταματήσει η κρίση, τα κράτη να αρχίσουν να τυπώνουν χρήμα (άρα έμμεση υποτίμηση, άρα έμμεσα θα χρηματοδοτήσει ο κόσμος το κλείσιμο της τρύπας). Φυσικά όλα έιναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά και η πιθανότητα να πάμε στο φεγγάρι το 1800 ήταν μηδενική...