Το πετρέλαιο μέσα σε ένα δίμηνο έχει χάσει περίπου το 40% της τιμής του. Όταν κάλπαζε στα 150 και οι «Κασσάνδρες» κράζαν για τα 200 δολάρια υπήρχε ο τρόμος του πληθωρισμού και δει του στασιμοπληθωρισμού. Τώρα οι πλειοψηφία των απαισιόδοξων τρέμει την ύφεση που προμηνύει η πτώση του πετρελαίου.
Κανείς δεν λέει ότι η κατάσταση είναι εύκολη στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες κρατικοποιούνται σε μια νύχτα, αλλά κατά την ταπεινή άποψη πόρρω απέχουμε από μια παγκόσμια κατάρρευση, ένα κραχ.
Τα χρηματιστηριακά κραχ έρχονται όταν ο κόσμος έχει εξαντλήσει και το τελευταίο περιθώριο δανεισμού για να αγοράσει μετοχές. Σίγουρα η εικόνα ενός συνολικού χρέους total dept να ξεπερνά το 300% του ΑΕΠ στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν είναι παρήγορο μήνυμα. Το 1929 στο 200% είχε φτάσει και κατέρρευσε ο κόσμος. Αλλά δεν φαίνεται να είναι της παρούσης καθώς το μετά Μπρετον Γουτς status δεν φαίνεται να απειλείται με ανατροπή. Προς το παρόν τουλάχιστον.
Στο χρηματιστήριο είναι καλύτερα να κοιτάει κάποιος να νέα του αύριο και όχι εκείνα του χθες. Ο Εντι Γιαρντένι λοιπόν του οποίου τη γνώμη υπολήπτομαι και λαμβάνω σοβαρά υπόψη στο τελευταίο του report σημειώνει: «Δεν είμαι έτοιμο να ενδώσω στο καταθλιπτικό σενάριο που τρέχει από χθες(προχθές) στις χρηματιστηριακές αγορές..
Ας μη ξεχνάμε ότι:
1) Η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει κατά 40%. Με αυτό τον τρόπο το ετησιοποιημένο κόστος έπεσε από τα 4,62 τρισ. $ στα 2,85 τρισ. $. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει πέσει κατά 46%. Αυτό αποτελεί άλλη για φοροελάφρυνση για του καταναλωτές.
2)Πληθωρισμός και επιτόκια αρχίζουν να πέφτουν
3)Η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ ανέβηκε κατά 3,4% στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 σε σχέση με πέρυσι. Θα ήταν άλλη μια μονάδα αυξημένη αν εξαιρούνταν ο κατασκευαστικός κλάδος που πλήττεται. Η οικονομική ανάπτυξη έχει μεταπηδήσει από την χαμηλής παραγωγικότητας οικοδομή στην υψηλής παραγωγικότητας βιομηχανία, παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών και εξαγωγές.
4)Η παγκόσμια ρευστότητα (κεφαλαίων) αυξήθηκε κατά 22% σε ετήσια βάση τον περασμένο Ιούνιο(Non gold international reserves). Οι παγκόσμιες εξαγωγές αυξήθηκαν 23% τον περασμένο Μαη. Την πρώτη του Σεπτέμβρη οι Αμερικάνοι είχαν ένα ρεκόρ καταθέσεων 7,3 τρισ. $.(συμπεριλαμβανομένων και αποταμιεύσεων σε κλειστούς λογαριασμούς και αμοιβαία κεφάλαια –θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια).
Αυτά είναι κάποια από τα στοιχεία που ίσως οι αναλυτές τα ανακαλύψουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Όταν η καταιγίδα θάχει κοπάσει. Στις αγορές πάντα υπάρχει και η θετική και η αρνητική πλευρά των πραγμάτων. Επιλέγουμε συνήθως ανάλογα με την διάθεση να διογκώνουμε την μια ή την άλλη.
Εξάλλου οι ταύροι πάντα ξεκινούν το δρομολόγιο σκαρφαλώνοντας στο τοίχο της ανησυχίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου