Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Μορφές και ουσία...




Στις αγορές αυτό που έχει σημασία είναι η ουσία και όχι οι εντυπώσεις. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει και όχι οι εντυπώσεις που δημιουργεί το αλαλάζον πλήθος.

Την ουσία των πραγμάτων δεν αιχμαλώτισαν καλύτερα άλλοι πέρα από τους σουρεαλιστές. Ίσως γιατί άφησαν το ένστικτο να κατευθύνει τις προθέσεις τους και όχι την επιφανειακή λογική η οποία εύκολα εξαπατάται.

Λένε ότι το ένστικτο κυρίως κατευθύνεται από το υποσυνείδητο το οποίο πέρα από αυτά που ενδέχεται να φέρει σαν κληρονομιά, καταγράφει τα πάντα καθημερινά. Ακόμη και αυτά που νομίζουμε ότι περνάνε απαρατήρητα.

Όλα αυτά τα διαθλά με έναν δικό του τρόπο ανεξέλεγκτο από το συνειδητό και τα μετουσιώνει σε όνειρα, εφιάλτες και συμπεράσματα που εμφανίζονται υπό τον μανδύα των ενστίκτων.

Ο παρακείμενος πίνακας του Χουάν Μιρό -ένα πρόσωπο ρίχνει μια πέτρα σε ένα πουλί- αποτελεί μία άσκηση για το πώς πιθανό έχει αποθηκεύσει το υποσυνείδητο του καλλιτέχνη μια παρόμοια εικόνα.

Η ομοιότητα με τα τεκταινόμενα στις αγορές πιθανόν έγκειται στις πολλές διαφορετικές μορφές με τις οποίες πιθανόν να εμφανίζεται η ίδια πραγματική εξέλιξη. Είτε πρόκειται για φούσκα, είτε για κραχ, είτε για μια συνηθισμένη διόρθωση.

1 σχόλιο:

Stiliano είπε...

Καλησπέρα
πολύ ενδιαφέρον post. Μπράβο!