Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Η αχίλλειος πτέρνα...


Καθώς οι πωλητές συνεχίζουν να υπερισχύουν των αγοραστών στις αγορές, στη Σοφοκλέους τρία σημεία ορίζουν την αχίλλειος πτέρνα της.

Οποιος μιλήσει με τους ξένους που συναλλάσσονται στη Σοφοκλέους εκτός από ότι δεν κρύβουν τις προθέσεις τους που καταδεικνύουν την υπερίσχυση των διαθέσεων για πωλήσεις, μπορεί να μάθει και του επιφανέστερους των λόγων για τους οποίους το κάνουν αυτό.


Ο πρώτος λόγος είναι ότι η κατηγορία στην οποία κατατάσσουν τη Σοφοκλέους δεν είναι αμιγώς η ανεπτυγμένες αγορές, αλλά ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων.

Οι αναπτυσσόμενες συγκεντρώνουν μεγαλύτερα ρίσκα αυτή την περίοδο, άρα αδειάζονται και πιο εύκολα τα χαρτιά τους. Δεν πρέπει να αδικούμε τους ξένους στο σημείο αυτό οι μεγάλες επιχειρήσεις αντλουν σημαντικά έσοδα και έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σε αναπτυσσόμενες οικονομίες στα βαλκάνια και την ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη.

Ο δεύτερος λόγος είναι η εικόνα που αποκομίζουν όταν συγκρίνουν τις κεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών με τις ξένες. Μπορεί να περηφανευόμαστε ότι εδώ δεν είχαμε σημαντική έκθεση στα subprimes και διατηρούμε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά έστω και μετά από ένα γερό τρακάρισμα μια μερσεντές θα παραμένει μερσεντές και θα αξίζει περισσότερο από ένα ατρακάριστο Φίατ.

Ο τρίτος λόγος είναι τα σημαντικά κέρδη που συνεχίζουν να δίνουν στα ξένα χαρτοφυλάκια οι ελληνικές μετοχές. Προτιμούν να ρευστοποιούν κερδοφόρες θέσεις εδώ για να καλύψουν τις ζημιές που γράφουν σε άλλες αγορές και επιλογές.


Καγκελάριος Ημερησία 21/02/08

Δεν υπάρχουν σχόλια: