Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Οι νόμοι των μετοχών...


Aς δεχθούμε ότι μία αξία αυξάνεται μέχρι του επιπέδου εκείνου που υπολόγιζε ο επενδυτής. Κατ' αυτόν τον τρόπο όμως φτάνει σε μία επικίνδυνη ζώνη. Δηλαδή, από εκείνη τη στιγμή η κατάλληλη τιμή δεν ασκεί την ίδια έλξη στην κερδοσκοπία.

Υπάρχουν λίγοι μόνο που ενδιαφέρονται να αγοράσουν και εκείνοι που έχουν ήδη το χαρτί προσπαθούν τώρα με τις αναμενόμενες και επερχόμενες υψηλές τιμές να το ξεφορτωθούν για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους.

Τότε αυτό που συμβαίνει είναι ότι όλοι θέλουν να περάσουν την ίδια στιγμή από τη μία και μοναδική πόρτα.

H πτώση των τιμών είναι παρούσα, αν και έχουν πραγματοποιηθεί τα γεγονότα που όλοι περίμεναν ή ίσως ακριβώς γι' αυτό το λόγο να πέφτουν οι τιμές.

H ίδια διαδικασία εκτυλίσσεται επίσης και κατά τον αντίστροφο τρόπο. Aς πάρουμε μια οποιαδήποτε αξία η οποία για εντελώς ευνόητους λόγους, για παράδειγμα στην ακραία περίπτωση που η εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, θα έπρεπε να πέσει.

H αξία πέφτει και πλησιάζει το χαμηλό επίπεδο, στο οποίο λογικά θα έπρεπε να φτάσει. Kι ωστόσο διατηρείται σε υψηλή τιμή χωρίς περαιτέρω πτώση. Και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα παρά τις κακές ειδήσεις.

Αντρε Κοστολάνι

1 σχόλιο:

antigonos είπε...

Δηλαδή, αγοράζουμε ή πουλάμε?:P