Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

Πεκίνο 2007


Ένα από τα παράξενα του Πεκίνου, είναι οι δεκάδες τύποι που σε περιτριγυρίζουν ανά πάσα στιγμή κοιτώντας, όχι εσένα στα μάτια ή τη τσέπη που κρύβει το ενδεχομένως το πορτοφόλι, αλλά το πλαστικό μπουκαλάκι με το νερό που κρατάς στο χέρι.
Μόλις κατεβάσεις και την τελευταία γουλιά με τα χέρια σου κάνουν νόημα, να πάρουν το άδειο πλαστικό σκεύος.
Στις τουριστικές περιοχές ειδικά υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες τέτοιοι φιαλοσυλλέκτες. Όταν ρώτησα τη ξεναγό προς τι αυτή η ψυχολογική πίεση να στραγγίξουμε γρήγορα το μπουκαλάκι μας, μου απάντησε περιπαικτικά αλλά και κοφτά, είμαστε μια αναπτυσσόμενη χώρα χρειαζόμαστε κάθε γραμμάριο πρώτης ύλης.
Αν και νεότερη εκείνης της εποχής, τη φαντάστηκα στις γραμμές των ερυθροφρουρών του προέδρου Μάο ή και της Χήρας του ακόμη, να ηγείται πυρήνων εκκαθάρισης αντιδραστικών με ζήλο ανάλογο της ασύμμετρης φατσούλας της. Τώρα μοιράζει ιδιόχειρα γραμμένες καρτ-ποστάλ με την διεύθυνση και το e-mail της και την επεξήγηση ότι αναλαμβάνει ξεναγήσεις. Αν συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο σε μερικά χρόνια θα έχει το δικό της τουριστικό γραφείο.



Η τελευταία μέρα της δημοσιογραφικής αποστολής ήταν ελεύθερη. Κάποιοι αποφάσισαν να πάνε στο Σινικό Τείχος, εγώ πάλι προτίμησα ένα αποτίσω φόρο τιμής στην Πλατεία Τιεν-Α- Μεν και το παρακείμενο πορτραίτο του πρόεδρου Μάο. Η Πλατεία εκτείνεται για χιλιόμετρα κατά μήκος, αλλά φύγει κάποιος 300 μέτρα από τα πλάγια βρίσκεται μακριά από το Πεκίνο των μεγάλων λεωφόρων και των ουρανοξυστών. Στενοί δρόμοι, χύμα προϊόντα σε πάγκους και διάχυτη μυρωδιά από υπονόμους. Ανθρωποι, μηχανάκια, ποδήλατα συνωστίζονται σαν πολύβουο μελίσσι σε ώρα εγρήγορσης.. Φύλαγε καλά την τσάντα σου με προειδοποίησαν δυο ντόπιοι που γνώρισα πριν από λίγο στην πλατεία. Μου υποσχέθηκαν ότι θα με πήγαιναν κάπου όπου μπορούσα να απολαύσω μια παραδοσιακή τελετή τσαγιού.

Έχουμε την κινέζικη ιατρική που είναι αρκετών χιλιάδων ετών. Αλλά πριν από αυτή την περίοδο για αρκετές χιλιάδες χρόνια θεραπευόμασταν με την χρήση εκατοντάδων ειδών τσαγιού που διαθέτουμε. Στην τελετή δοκιμάσαμε περί τα 30 διαφορετικά είδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: