Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2007

Οι μαύροι κύκνοι


Ο Νασιμ Ταλέμπ έχει αναπτύξει την περίφημη θεωρία των μαύρων κύκνων για τις χρηματιστηριακές αγορές. Συμπεριλαμβάνει αρκετές συνιστώσες της θεωρίας του χάους και γι’ αυτό την θεωρώ αρκετά χρήσιμη.

Η θεωρία είναι απλή και γι’ αυτό θεωρώ αρκετά χρήσιμη σε αντίθεση με τα στριφνά μαθηματικά της μπακαλολογιστικής που το μόνο που μπορούν να πετύχουν στο τέλος του έργου είναι μια τρύπα στο νερό.

Ο Ταλέμπ υποστηρίζει ότι είναι πολύ χρήσιμο να έχει πάντα κάποιος επεξεργαστεί τα τρία πιθανά χειρότερα σενάρια. Στη συνέχεια να κινείται στις αγορές με ένα τρόπο που θα του εξασφαλίσει την επενδυτική επιβίωση ακόμη και αν το χειρότερο από αυτά προκύψει ξαφνικά το επόμενο πρωί.

Το χειρότερο σενάριο ο Ταλέμπ το ονομάζει μαύρο κύκνο.

Φυσικά μια τέτοια τακτική μειώνει τις αποδόσεις και πολλοί μικροί ιδιώτες ιδίως, αλλά αθεράπευτοι τζογαδόροι θα την χλευάσουν αδίστακτα. Πόσο μάλλον όταν οι αγορές θα διανύουν μια περίοδο ευρωστίας.

Δεν πειράζει όμως το χρηματιστήριο αν ήταν παιγνίδι θα έμοιαζε με το μπάσκετ. Βάζεις και δέχεσαι καλάθια συνεχώς. Αυτό που μετράει είναι το τελικό σκορ. Μόνο ένας ανόητος μπορεί να ελπίζει ότι η ομάδα του θα κερδίσει ένα αγώνα χωρίς να δεχτεί καλάθια…

Οι αγορές επίσης αρέσκονται να παραπλανούν τους επενδυτές, όπως κάνει πολλές και το ίδιο των υποσυνείδητο το ανθρώπων με το να μπερδεύει τα σχήματα και καταστάσεις όχι τυχαία, αλλά επιλεκτικά με βάση κάποιο βαθύτερο συνεκτικό ιστό.

Όπως τα όνειρα πριν την εποχή της ψυχανάλυσης έμοιαζαν με έργα της συνομωσία των θεών, έτσι και για τους αδαείς επενδυτές τα τεκταινόμενα στις αγορές μοιάζουν με αποτέλεσμα συνωμοσία σκοτεινών δυνάμεων.

Αυτή τη άποψη ο Σαλβαντόρ Νταλί την προσεγγίζει όχι με την λογική αλλά την αμεσότητα που προσφέρει η τέχνη. Αρκεί να προσέξει κάποιος τον τρόπο που οι κύκνοι αντανακλώνται σαν ελέφαντες. Φυσικά για χάρη κάποια παιγνιώδους διάθεσης αλλά όχι στην τύχη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: