Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Οι τρείς φάσεις...




Οι τρεις φάσεις ενός bear market ράλι είναι: πρώτη φάση το short covering. Ητοι, το κλείσιμο των θέσεων αυτών που πόνταραν στην πτώση με επιθετικές αγορές.


Ο πανικός της πτώσης και αυτόματα οδηγεί σε προσδοκία περαιτέρω πτώσης, αντικαθίσταται από την περίσκεψη.


Η εισροή κεφαλαίων. Οσοι διέθεταν ρευστό βλέποντας τις τιμές να ανεβαίνουν δεν μπορούν να αντισταθούν στη σκέψη ότι υπάρχουν κάποιοι που κερδίζουν και αυτοί όχι και αρχίζουν να τοποθετούν χρήμα.


Η τρίτη φάση είναι εκείνη που ο ενθουσιασμός εγκαθίσταται οριστικά στη θέση της περίσκεψης. Στη φάση αυτή οι πλέον ρισκαδόροι δανείζονται.


Οι ρισκαδόροι σπάνια διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και συνήθως κινούνται στο όριο των δανεικών που μπορούν να εξασφαλίσουν.


Στην φάση που οι ευκόλως ενθουσιαζόμενοι έχουν εξαντλήσει τα όρια του δανεισμού τους, τελειώνει και αυτός ο συνήθως μεσοπρόθεσμος ανοδικός κύκλος.


Λαμβάνει χώρα η διόρθωση. Αν διαφαίνεται αλλαγή της τάσης στα μακροοικονομικά ή την εταιρική κερδοφορία τα χαμηλά της διόρθωσης είναι υψηλότερα από τα προηγούμενα χαμηλά και το ράλι της αρκούδας μοιάζει με πρωιμο ράλι των ταύρων.


Η στήλη απανθίζοντας τις εκτιμήσεις των εγχώριων παραγόντων κατέληξε στην διαπίστωση ότι οι έχοντες συνεργασία με ξένους περιμένουν και άλλο κύμα διόρθωσης που θα οδηγήσει και σε νέα χαμηλά. Οι παράγοντες που έχουν πάρε δώσε με εγχώριους πιθανολογούν ότι ίσως έχουμε να δει τα χειρότερα.

Ημερησια 4/4/08

Δεν υπάρχουν σχόλια: