Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Η μοναξιά του ταύρου


Στο τελευταίο του άρθρο στο περιοδικό Forbes, o κ. Φίσερ επαναλαμβάνει με νόημα ένα στατιστικό στοιχείο που είχε πρωτοαναφέρει τον Ιανουάριο: σπάνια το τελευταίο έτος μιας προεδρίας στις ΗΠΑ συμπίπτει με απώλειες στα χρηματιστήρια.

Κι αν μέχρι σήμερα οι επιδόσεις των μετοχών είναι απογοητευτικές, λέει, αυτό αποτελεί έναν παραπάνω λόγο για να προχωρήσουν οι επενδυτές σε αγορές.

Το 2008, γράφει, δεν έχει ακόμα τελειώσει.

«Οι επικριτές μου με αποκαλούν μόνιμο ταύρο», εξομολογείται. «Ξεχνούν, όμως ότι προέβλεψα με ακρίβεια και σχεδόν μόνος τα τρία τελευταία bear markets, το ’87, το ’89 και το 2001».

Ο ίδιος επαναλαμβάνει την άποψή του ότι η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί μια διόρθωση κι όχι ένα bear market, δηλαδή μια παρατεταμένη περίοδο υποχώρησης των μετοχών.

Όπως επισημαίνει, στις 13 Μαρτίου η Goldman Sachs απομάκρυνε την επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής, Άμπι Κοέν, επειδή υπήρξε ιδιαίτερα αισιόδοξη για πολύν καιρό. Αμέσως μετά ξεπήδησε από το πουθενά κάποιος Τζο Γκράνβιλ λέγοντας, για λογαριασμό της Goldman, ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός άσχημου bear market.

Αυτή η κίνηση της Goldman, γράφει ο κ. Φίσερ, είναι πολύ αισιόδοξη, λέγοντας ότι θα στοιχημάτιζε ενάντια στον Τζο οποιαδήποτε στιγμή.

Μια παλιά επενδυτική παροιμία λέει «πρέπει να είσαι διστακτικός όταν οι άλλοι είναι πλεονέκτες και να είσαι πλεονέκτης όταν οι άλλοι είναι διστακτικοί», αναφέρει ο κ. Φίσερ. Είναι ξεκάθαρο, λέει, ότι σήμερα οι επενδυτές είναι διστακτικοί. Επομένως, πρέπει κανείς να είναι πλεονέκτης.

Ο κ. Φίσερ επικαλείται άλλο ένα επενδυτικό ρητό: «Να αγοράζεις όταν υπάρχει αίμα στους δρόμους». Υπάρχει πολύ αίμα, λέει, ή τουλάχιστον μεγάλη απαισιοδοξία στη Wall Street.

Γι’ αυτό και συνιστά αγορές. Μάλιστα, δεν διστάζει να υποβάλει και τις δικές του προτιμήσεις

 Ημρησια On Line 11 Απρίλη 2008

1 σχόλιο:

antigonos είπε...

Να αγοράσουμε, λοιπόν. Ήδη ήταν στο μυαλό μας;)