Παρατηρώντας τις επιλογές της στήλης των τελευταίων χρόνων τα τρία τέταρτα περίπου κατάφεραν να δώσουν αποδόσεις πολύ θετικές συγκρινόμενες με το μέσο όρο της αγοράς. Στο kagelarios.blogspot.com υπάρχει αναρτημένος ο πίνακας με τις κατά καιρούς επιλογές.
Από τις υπόλοιπες που πήγαν μέτρια υπάρχουν τρεις που συνθέτουν την εικόνα της απόλυτης αποτυχίας. Δεν κατάφεραν να σηκώσουν ποτέ κεφάλι και ευθύς εξ αρχής βούτηξαν στο αβυσσαλέο κόκκινο των ζημιών. Όπως γνωρίζουν πολλοί από τους φίλους της στήλης είναι η ΜΑΙΚ, ΙΝΤΚΑ και ΚΑΡΔ.
Πιστεύω ότι τόσο για στήλες σαν και αυτήν όσο και επενδυτές αν είναι μια φορά χρήσιμο να εντοπίζεις τα χαρακτηριστικά των επιλογών που οδηγούν σε επιτυχία, είναι δυο φορές χρήσιμο να κάνει εστιάζει κάποιος και στις αποτυχίες προκειμένου να μπορεί να τις αποφύγει στο μέλλον.
Η επιλογή του ΜΑΙΚ λοιπόν έγινε με κριτήριο την πολυεθνική δραστηριότητα της εταιρείας σε ένα κλάδο που είχε κάθε λόγω να ευνοηθεί από την διεθνή οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ιδίως από της οικονομικής ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Επιπλέον την εποχή που ετέθη για πρώτη φορά στις επιλογές οι διοίκηση είχε εξαγγείλει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας για να αντιμετωπίσει τη φθίνουσα πορεία. Εκτοτε κάθε χρόνο ακούμε για νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης και αναστροφή της πορείας δεν βλέπουμε.
Πιστεύω ότι τράβηξε σε μάκρος αλλά το στοίχημα της επαναφορας της εταιρείας δεν είναι χαμένο. Βέβαια στα τωρινά τα επίπεδα τιμών σε σχέση με αυτά που είχαμε προ διετίας τέτοια συμπεράσματα μοιάζουν με ειρωνικά σχόλια. Στα χρηματιστήρια βέβαια αυτά συμβαίνουν, αλλιώς κουτσοί στραβοί δεν θα είχαν λόγο να δουλεύουν.
Η ΙΝΤΚΑ ακολούθησε επίσης μια φθίνουσα πορεία τα τελευταία δέκα χρόνια. Η εταιρεία είχε να διαλέξει μεταξύ εξαφάνισης και επαναπροσανατολισμού των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από μια εταιρεία που είχε σαν βασικό αντικείμενο τις προμήθειες του ΟΤΕ σε ένα όμιλος με ευρύτερες τηλεπικοινωνιακές και μη δραστηριότητες.
Ο επαναπροσανατολισμός αυτός είναι σε εξέλιξη αν και υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις. Τόσο στις ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Τέλεκομ μετά τη συνεργασία με τους ρώσους, όσο και στην είσοδο στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες μέσω της HOL. Παρά το γεγονός ότι εδώ μια διετία μας διαψεύδει η περίπτωση της ΙΝΤΚΑ μοιάζει με ένα από τα πιο ενδιαφέροντα turnaround stories της ελληνικής αγοράς. Βιαστήκαμε μάλλον κατά ένα δυο χρόνια.
Η περίπτωση του ΚΑΡΔ για οποιαδήποτε αγορά του κόσμου που σέβεται τον εαυτός της θα αποτελούσε μια εύκολη περίπτωση να κερδίσει κάποιος. Η εταιρεία μετά από ένα σερί ετών δυναμικής ανάπτυξης μια χρονιά χρειάστηκε να βγάλει ζημιές λόγω της πτώσης της τιμής της πρώτης ύλης, γεγονός που την ανάγκασε να πουλήσει τα προϊόντα σε τιμή κάτω του κόστους.
Η πτώση της τιμής από τα 7 στα 3 θεωρήθηκε αρκετή από τη στήλη για να αποτελέσει ευκαιρία. Φευ όμως, η εταιρεία ούτε πέρυσι κατάφερε να επιστρέψει στα κέρδη με αποτέλεσμα η τιμή να πιεστεί κοντά στο ένα Ευρω. Αυτό συνέβη επειδή κάποιοι ξένοι θεσμικοί που είχαν θέση στη μετοχή θεώρησαν ότι περιπαίχτηκαν και αποφάσισαν να πουλήσουν μέχρι εσχάτων.
Ημερησια 07/04/08
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου