Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Μετοχές και υπνωτικά...


Αν κοσκινίσουμε ολόκληρο το πλανήτη αυτές τις μέρες δεν θα βρούμε και πολλούς φίλους των χρηματιστηριακών αγορών. Ο κύκλος των ενδιαφερομένων έχει στενέψει.


Ακόμη πιο πολύ έχει στενέψει ο κύκλος των ανθρώπων που προσδοκούν ότι είναι πιθανό να αποκομίσεις κάποιος κέρδος αν αγοράσουν μετοχές. Οποιεσδήποτε μετοχές σε οποιαδήποτε τιμή.


Αν περιορίσουμε το δείγμα στην Ελλάδα. Τα ευρήματα θα είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτικά. Το πλήγμα του 1999 επιτείνει τη σκιά της αδιαφορίας. Ελάχιστοι πιστεύουν ότι στο χρηματιστήριο μπορεί κάποιος και να κερδίσει.


Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι και αδρανοποιημένοι εγχώριοι κωδικοί με μέσο όρο αξίας τις τρεις χιλιάδες Ευρω.


Χιλιάδες τέτοιοι κωδικοί στον τελευταίο ανοδικό κύκλο πούλησαν με ζημιές και εξαφανίστηκαν. Η συντριπτική πλειονότητα των υπόλοιπων ανενεργών κωδικών θα ενεργοποιηθεί όταν οι κάτοχοί τους πιστέψουν ότι αξίζει να πουλήσουν και να φύγουν γιατί η αξία του χαρτοφυλακίου θα έχει αποκτήσει κάποια ευδιάκριτη υπόσταση.


Μοιραία όμως τότε θα είναι η ώρα που οι τιμές θα κάνουν ράλι μικρές διορθώσεις και πάλι ράλι. Οι ίδιοι οι πωλητές και άλλοι πολλοί θα επιστρέψουν να αγοράσουν ψηλότερα και το γεγονός ότι θα καταφέρουν να πουλήσουν ψηλότερα αρκετές φορές θα τους αποθρασύνει τόσο που στ τέλος θα τινάξουν και πάλι στο σύστημα στον αέρα.


Που θα στηριχτεί η επόμενη φούσκα; Για τις μεγάλες αγορές της δύσης στην είσοδο στο παγκόσμιο σύστημα 1-2 δισ. κινέζων και ινδών. Πιθανά θα υπάρξει και κάποια νέα τεχνολογική επανάσταση εναλλακτική ενέργεια, βιοτεχνολογία, ή νανοτεχνολογία.


Για τη Σοφοκλέους ο αέρας της επόμενης φούσκας θα προέρθει από τον πολλαπλασιασμό του home market από τα 10 εκατ. που είναι μέχρι τώρα στα 30 με 100 εκατ. των γειτονικών χωρών που δραστηριοποιούνται ή σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν πολλές από αυτές.


Αν με 10 εκατ. μια αγορά μπορεί να κάνει μια φούσκα της τάξης των 6.400 μονάδων με 100 εκατ. οικονομική βάση της μεγέθους φούσκα μπορεί να πετύχει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: