Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Ευτυχώς είναι ανισόρροπες..


Στις χρηματιστηριακές αγορές δεν αρέσει η ισορροπία. Προτιμούν την ανισορροπία. Προτιμούν να υπάρχει μια μικρή απόκλιση ανάμεσα σε αυτό που πιστεύουν οι συμμετέχοντες και αυτό που πράττουν ίδιες. Να υπάρχουν δηλαδή αποκλίσεις μεταξύ των αντιλήψεων των συμμετεχόντων.


Οσο η απόκλιση αυτή είναι μικρή δεν υπάρχει κανένα λόγος ανησυχίας. Λόγοι ανησυχίας προκύπτουν όταν οι αντιλήψεις των συμμετεχόντων ομογενοποιούνται επί μακρόν ή αποκλίνουν πολύ.


Στην περίπτωση. Οταν δηλ. οι αντιλήψεις (ή προκαταλήψεις αν προτιμάται επί το πιο φιλοσοφικό) συγκλίνουν η τάση προς μια κατεύθυνση αποκτά ορμητικό χαρακτήρα και οι συμμετέχοντες κάθε μέρα που περνά πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι η διάρκεια εκτείνεται στο διηνεκές.


Εκεί είναι που χρειάζεται προσοχή καθώς η ανατροπή της τάσης μπορεί να προκύψει ανα πάσα στιγμή από οποιαδήποτε αφορμή. Αυτό συμβαίνει συχνά στις κορυφές αλλά και τους πυθμένες.


Ομογενοποίηση της αγοράς είχαμε στη Σοφοκλέους στις αρχές του 2006, το Μάη της ίδιας χρονιάς, αλλά και το καλοκαίρι του 2007. Ομογενοποίηση των προκαταλήψεων από την ανάποδη πλευρά έχουνε και τώρα.


Μόνο τις τελευταίες μέρες ένα τμήμα της αγοράς παρατηρώντας την ανοδική αντίδραση αρχίζει να αναθεωρεί την προκατάληψη ότι ο πυθμένας της διόρθωσης των τελευταίων μηνών δεν είναι ακόμη ορατός.


Οι διαθέσεις του εγχώριου κοινού όμως μικρή επίδραση έχουν στην γενική εικόνα της αγοράς. Όπως υποστηρίζει η στήλη εδώ και αρκετά χρόνια αν θέλει κάποιος να δει τι καιρό θα κάνει αύριο στη Σοφοκλέους καλά να θα κάνει να δει το μετερεωλογικό δελτίο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.



Ημερησία 3/4/08

Δεν υπάρχουν σχόλια: