Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Οι ευκαιρίες που διαφημίζονται κρύβουν παγίδες


Μια κακή εποχή για να αγοράσει κάποιος μετοχές είναι όταν κανείς δεν ενοχλεί τον παρευρισκόμενο χρηματιστή σε κάποια κοινωνική εκδήλωση. Μάλιστα είναι καλός οιωνός αν τον λυπούνται κιόλας.

Τις εποχές που οι χρηματιστές είναι περιζήτητοι στις παρέες, μάλλον το να πάει κάποιος για ψάρεμα θα αποδειχτεί πιο επικερδές απλό το να αγοράσει μετοχές.

 

Συνήθως οι εποχές που οι χρηματιστές είναι δημοφιλείς είναι όταν  το χρηματιστήριο μοιάζει να μοιράζει πλουσιοπάροχα ευκαιρίες για γρήγορα κέρδη. Οι χρηματιστηριακές ευκαιρίες που διαφημίζονται συνήθως κρύβουν παγίδες.

 

Το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον όμως παίρνει εμπρός όταν ο μέσος επενδυτής θα ανακαλύψει  ότι υπάρχουν ευκαιρίες για γρήγορο κέρδος. 

 

 

Εδώ και αρκετές εβδομάδες παρακολουθούσαν ένα ζευγάρι υποδήματα σε ένα εμπορικό της γειτονιάς μου.

 

Oλο αυτό το διάστημα τα υποδήματα ήταν στην βιτρίνα ακίνητα  με μια κάρτα που έγραφε 90 Ευρω. Πριν λίγες μέρες η πωλήτρια άλλαξε την πινακίδα αλλά όχι την τιμή.

 

Εγραψε από πάνω 130 με μαύρο μαρκαδόρο του πέρασε από πάνω μια μολυβιά με κόκκινο μαρκαδόρο και από κάτω με μαύρο έγραψε πάλι 90 ευρω. Την επόμενη μέρα το ζευγάρι είχε κάνει φτερά από την βιτρίνα.

 

Καθώς οι πελάτες  δεν έχουν υψηλή καταναλωτική συνείδηση προκειμένου να αξιολογήσουν τη σχέση κόστους ποιότητας και εμφάνισης, η μόνη παράμετρος που απομένει είναι αυτή της ευκαιρίας.

 

Με τους ίδιους κανόνες λειτουργούν και οι πελάτες του χρηματιστηρίου σπάνια αναζητούν τη σχέση τιμής και ποιοτικών χαρακτηριστικών και συνηθέστερα  λειτουργούν ακονίζοντας το ένστικτο αναζήτησης ευκαιριών ακολουθώντας το συρμό.

 

Όπως και στο καθημερινό εμπόριο έτσι και στο χρηματιστήριο μια μικρή μειονότητα είναι αυτή που ξέρει τι και πότε ψωνίζει. Η μεγάλη πλειοψηφία συνήθως αγοράζει άχρηστα πράγματα σε υπερβολικές τιμές.

 

Αυτός και ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο η μεγάλη πλειοψηφία συνήθως γράφει ζημιές.  

Ημερσηια 13/5/2008 7:54:08 πμ 

1 σχόλιο:

γ.κ. είπε...

Χρόνια πολλά.

Δημιουργικά! και Χαρούμενα:-))