Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

Σαμψών και Δαλιδά


Οσοι αντιλαμβάνονται το χρηματιστήριο σαν ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος θα πρέπει να αντιλαμβάνονται και την αγορά σαν μια Δαλιδά ή Ιουδίθ.

Αμφότερες οι ηρωίδες της εβραϊκής μυθοπλασίας ή του απώτερου παρελθόντος σε κρίσιμες στιγμές για το μέλλον του λαού τους εκμεταλλεύτηκαν την ομορφιά τους για να προσεγγίσουν εχθρούς που ήταν κατά πολύ ισχυρότεροι του περιούσιου λαού τους.

Τόσο ο Σαμψών όσο και ο Ολοφέρνης που ήταν ανίκητοι εκάμθησαν από την ομορφιά των δυο γυναικών και άφησαν την τύχη τους στα χέρια τους.

Ο μεν Ολοφέρνης εσφαγιάσθη από την ερωμένη Ιουδίθ στον ύπνο τους και μοιραία ο στρατός διαλύθηκε λύοντας την πολιορκία. Η δε Δαλιδά κάνοντας χρήση εσωτερικής πληροφόρησης κούρεψε τον Σαμψών ι οποίος έτσι έχασε τη δυναμή του και έγινε εύκολη λεία για τα όπλα των αντιπάλων του.

Οι χρηματιστηριακές αγορές είθισται να δελεάζουν πρώτα αυτούς που θέλουν να καταστρέψουν να τους παίρνουν με το μέρος τους καθιστούν υποχείρια προσδοκιών και στη συνέχεια στον κολοφώνα της αυτοπεποίθησης του «κουρεύουν» ή τους παίρνουν το κεφάλι.

Αυτός είναι άλλος ένα λόγος για να μην ανησυχεί ιδιαίτερα κάποιος δεν περιόδους που όλοι ανησυχούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: