Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

Οι βέλτιστες των επιλογών

Μέσο όρο 102% έχουν πετύχει οι βέλτιστες αποδόσεις του 2006 και του 2007 μέχρι τώρα, έναντι 46% που είναι η καλύτερη απόδοση του Γενικού Δείκτη από τις αρχές του 2006 μέχρι το υψηλότερο των 5334 μονάδων.

Από τις 53 συνολικά επιλογές του 2006 και 2007 μόνο τέσσερις είναι αυτές που δεν κατάφεραν να καταγράψουν καμιά καλύτερη απόδοση και να παραμείνουν σε όλο αυτό το διάστημα σε χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Είναι η ΜΑΙΚ ,ΙΝΤΚΑ, ΚΑΡΔ, ΙΝΦΟ. Το άκαιρο της εισόδου στις επιλογές αυτές δεν τις καθιστά λιγότερο ελκυστικές για το μέλλον. Ισα-ίσα για τις τρεις πρώτες τα χαμηλά της περιόδου που διανύουμε τις καθιστά άξιες προσοχής με μέσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Επιπλέον ο καλός θεός μας φύλαξε και μείναμε μακριά από την ΟΛΥΜΠ παρότι εμφανιζόταν σαν ένας αρκετά ελκυστικός αντιθετικός στόχος.Από τις υπόλοιπες, τέσσερις κατάφεραν κάποια στιγμή γράψουν κέρδη πάνω από 400%.

Περί τις επτά κέρδη πάνω από 200%. Περί τις 20 κέρδη πάνω από 100% και περί τις 34 κέρδη πάνω 50%.Αν διαιρέσουμε το άθροισμα των αποδόσεων που έγραψε στο υψηλότερο κάθε μετοχή με το 53 που είναι το σύνολο των επιλογών θα βγάλουμε μια μέση απόδοση της τάξης του 102% .

Η καλύτερη απόδοση του Γενικού Δείκτη από τις 3.658 μονάδες των αρχών του 2006 μέχρι τις 5.334 έφτασε το 46%.Με τρέχοντα επίπεδα τιμών οι επιλογές του 2006-07 γράφουν μέση απόδοση 54%.

Ο Γ.Δ. από τις 3.658 μονάδες των αρχών του 2006 μέχρι τις 5.096 μονάδες της Παρασκευής 16/11/07 γράφει απόδοση 39,3 %Αναλυτικά ο πίνακας των επιλογών με τις βέλτιστες αποδόσεις ενημερωμένες είναι στο blog της στήλης Φυσικά από δείγμα λείπουν οι επιλογές για το 2008.

Φυσικά με τη υποχώρηση της μεσαία και μικρής κεφαλαιοποίησης το τελευταίο τρίμηνο και την διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 5000 η εικόνα αλλάζει, άλλα όχι αρκετά για να ανατρέψει την μακροπρόθεσμη σύγκριση μεταξύ επιλογών και αγοράς όπως αυτή την εκφράζει ο βασικός δείκτης μιας αγοράς.

Εξάλλου ένας κατάλογος επιλογών με δημοσιογραφικά κριτήρια έχει χρήση «πυξίδας» που καταγράφει μια φιλοσοφία προσέγγισης και δεν μπορεί να υποκαταστήσει την διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου με αυξομειώσεις ρευστότητας που επιβάλει η εκάστοτε συγκυρία, αλλά κυρίως και η ιδιοσυγκρασία κάθε επενδυτή.

Κάθε επενδυτής αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση αναγκών δυνατοτήτων και προσωπικής φιλοσοφίας. Μόνο ο ίδιος και επενδυτικός του σύμβουλος ξέρουν τις δυνατότητες και τις αντοχές του.

Στήλες σαν τις επιλογές μόνο σαν ιδέες μπορεί να εκληφθούν.Η από εις καιρόν μέτρηση και σύγκριση των αποδόσεων τους όμως είναι χρήσιμη για να μπορεί κάποιος να βγάλει συμπεράσματα για το αν φιλοσοφία από την οποία διαπνέονται πιάνει το κλίμα της αγοράς ή όχι.

Φυσικά οι διαχρονικές αποδόσεις θα ήταν ακόμη καλύτερες αν η στήλη είχε καθιερώσει την διατήρηση της λίστας επιλογών νωρίτερα από την αρχή του χρηματιστηριακού κύκλου το 2002 και το 2003 όταν είχε στις επισημάνει τις ευκαιρίες των φθηνών τότε τραπεζικών μετοχών και άλλων blue chips ή των μετοχών ορυχείων χρυσού, του ιδίου του χρυσού και κάποιων επιλογών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών μετοχών όπως AMR (που επελέγη στο 1,5$ κάποια στιγμή έφτασε τα 40 και τώρα είναι στα 22$) NT, ALU, CAL, NEM, AU, KGC, DYN, AES, Nordex, Repower, κλπ. Μεταξύ αυτών υπήρξαν και περιπτώσεις που δεν πήγαν καλά και αυτό είναι φυσικό, εδικά όταν πολλές προσεγγίστηκαν με αντιθετικά (Contrarian) ή Turnaround κριτήρια.

Οι μετοχές που πιέζονται λόγω συστημικών κινδύνων κρύβουν μεγαλύτερες ευκαιρίες αλλά ενίοτε χρεοκοπούν ή δεν ανακάμπτουν ποτέ.

Αυτός ήταν και ο λόγος τότε η στήλη σε περιπτώσεις υψηλού ρίσκου λόγω του τρόμου που είχε προκαλέσει η 11 Σεπτεμβρίου στις αεροπορικές μοίραζε το ρίσκο σε τριπλέτες.

Απ όσο θυμάμαι μια τριπλέτα αεροπορικών ήταν η AMR, CAL και DAL που αργότερα χρεοκόπησε.

Αυτό βέβαια δεν ζημίωσε καθόλου κάποιον που μοίρασε από 10 δολάρια σε κάθε μετοχή αφού οι αποδόσεις των άλλων δυο υπερκέρασαν την απώλεια των 10 δολ.Στις τηλεπικοινωνίες η τριπλέτα ήταν ΝΤ, LU, ALA. Στην ενέργεια DYN, AES και άλλη μια που δεν θυμάμαι. Στην τεχνολογία η ΙΝΤC, AMD , CSCO. Αυτά όμως λάμβαναν χώρα το 2002 και 2003 και αυτό η σημασία της αναφοράς τους έγκειται ότι κάθε εποχή χρειάζεται τον δικό της τρόπο προσέγγισης στην ανάληψη και τον έλεγχο του ρίσκου.

Τέλος, επειδή τη στήλη εκτός από σώφρονες επενδυτές ή κερδοσκόποι την διαβάζουν και πολλοί άπειροι στο χρηματιστήριο οι άτομα που εμπνέονται από την φιλοσοφία του χωρίς μέτρου και ασφάλειας παιγνίου, αυτή επαναλαμβάνει πολύ συχνά υπέρ το δέον συντηρητικές νουθεσίες.

Φυσικά ένα χρηματιστηριακός κύκλος κάποτε τελειώνει και τότε πολλές από τις επιλογές μοιραία γυρνάνε από εκεί που ξεκίνησαν, άλλες λίγο παραπάνω και άλλες λίγο παρακάτω. Τότε δεν μπορούν οι επιλογές του προηγούμενου κύκλου να αποτελούν μέτρο σύγκρισης για τον επόμενο.


imerisia.gr 19/11/2007 8:58:01 πμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: