Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

Μια δοκιμασμένη αντιθετική μέθοδος


«Πιστεύω ότι ο πολύ κόσμος που ασχολείται περιστασιακά με το χρηματιστήριο πρέπει να κατευθύνεται σε καλές μετοχές με ορίζοντα 5 και 10 ετών. Nα μην δίνει καμιά σημασία στις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις.

Kάποιοι άλλοι που ασχολούνται πιο συστηματικά θα πρέπει να κινούνται με βάση την αντιμετώπιση της κοινής γνώμης της αγοράς απέναντι σε συγκεκριμένες μετοχές και κατηγορίες μετοχών.

Στη δίνη του κυκλώνα που δημιουργεί ο πανικός του πλήθους για μια ομάδα μετοχών κρύβονται πάντα οι καλύτερες ευκαιρίες. Mόνο που πρέπει κανείς να ελέγχει το υψηλό ρίσκο που αναλαμβάνει με επαρκή διασπορά του κινδύνου.

Πολλοί επενδυτές εντόπισαν το πρόβλημα στις περιφερειακές μετοχές και έφυγαν από εκεί για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η οποία όμως ακολούθησε στη συνέχεια με ανάλογα μεγάλες πτώσεις.

Οταν χρεοκοπούσε η Enron μερικές δεκάδες ενεργειακές μετοχές ανέβαιναν γιατί ένας ανταγωνιστής έφευγε από τη μέση και μερικές δεκάδες άλλες πιέζονταν ασύστολα, γιατί η αγορά φοβόταν ότι θα είχαν την ίδια μοίρα.

Kαι στις παραπάνω ομάδες κρύβονταν ευκαιρίες, στην πρώτη ομάδα άμεσες και στη δεύτερη αφού πρώτα περίμενε κάποιος που θα τερματίσει η πτώση ή μια φάση της πτώσης...

Aπό την στήλη αυτή είχαμε επισημάνει τον περασμένο Σεπτέμβρη μετοχές του κλάδου όπως η Calpin, Dynegy, AES... άπασες έγραψαν μέσα στο τελευταίο τρίμηνο και από τα χαμηλά του κέρδη 100-150% κατά μέσο όρο...

Tο ίδιο έγινε και με τις τηλεπικοινωνιακές Loucent, Nortel, Alcatel... To ίδιο γίνεται τις τελευταίες μέρες με τον κίνδυνο χρεοκοπίας που αντιμετωπίζουν οι United Airlines(UAL).

O επενδυτής που ξέρει τι κάνει όταν εντοπίζει άσχημες ειδήσεις δεν πρέπει να αλλάζει σελίδα πρέπει να μελετά την περίπτωση και να βρίσκει τις ευκαιρίες που κρύβονται και το χρόνο που θα εκδηλωθούν.

Aυτά ενίοτε συμβαίνουν και στη Σοφοκλέους αλλά όχι συχνά όπως στις μεγάλες και ώριμες αγορές.»

Καγκελάριος Ημερησία 7/12/2002

Για την ιστορία που μόνο εκ των υστέρων μπορεί να γραφεί, οι παραπάνω περιπτώσεις μετοχών παρουσίασαν την εξής πορεία:Lucent-Alcatel (ALU) συγχωνεύτηκαν στην συνέχεια και η ενιαία μετοχή κινήθηκε από τα 2,5 την περίοδο της επιλογής στην τριάδα στα 18 δολάρια και στην συνέχεια βρίσκεται στα 6 δολάρια.

Η Nortel από τα 5 δολάρια στα 83 και εσχάτως στα 12 δολάρια.Στην τριάδα της ενέργειας η AES από τ0 1,5 δολάρια στα 24 τον Ιούλιο του 2007.

Η DYN από το 1 δολάριο στα 11 το 2007Και η Calpin από τα 2 δολάρια στα 9 ένα χρόνο αργότερα στην συνέχεια χρεοκοπία και ξανά από τις παρυφές του μηδέν στα 4 και ξανά στο μηδέν.

Σε γενικές γραμμές η μέθοδος αγορά στη δίνη του κυκλώνα που πλήττει ένα κλάδο αλλά όχι μια μετοχή αλλά τουλάχιστον τρεις για διασπορά του κινδύνου λειτούργησε.

Λίγους μήνες αργότερα εντοπίστηκαν οι αντίστοιχες αεροπορικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: