Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Οι ιδιότητες των μετοχών...


Είναι ολοφάνερο ότι οι τιμές των μετοχών δεν ανταποκρίνονται ποτέ στην πραγματική αξία τους. Είναι πάντα υψηλότερες ή χαμηλότερες.
Mία μετοχή έχει όμως μετρήσιμη αξία;


Aν συνέβαινε αυτό, τότε θα μπορούσε κανείς να υπολογίσει με ακρίβεια την αξία μίας εταιρείας και έτσι δεν θα υπήρχε καθόλου χρηματιστήριο. Θα υπήρχε μία σταθερή τιμή για τις μετοχές, η οποία θα υπολογιζόταν με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή.


Δεν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο. Kαι γι' αυτό το λόγο αποτυγχάνουν όλα τα πειράματα που θέλουν να προβλέψουν μέσω υπολογιστή την τάση του χρηματιστηρίου.


Oι εκτιμήσεις και οι κρίσεις όσον αφορά μία μετοχή εξαρτώνται από τα μεμονωμένα άτομα: ο ίδιος άνθρωπος όμως μπορεί να έχει κάθε μέρα διαφορετική γνώμη για τις προοπτικές και το μέλλον μίας εταιρείας. Την κρίση του επηρεάζουν πολλοί παράγοντες.


H καλή ή κακή διάθεση του αγοραστή και τα προσωπικά του προβλήματα παίζουν επίσης ένα ρόλο.


Tο ίδιο δε ισχύει όταν θέλει κανείς να εκτιμήσει τη γενική τάση του χρηματιστηρίου.
Στο κάτω κάτω η διάθεση που επικρατεί στο χρηματιστήριο είναι θέμα της συμφωνίας μεταξύ των παικτών.


Μίας συμφωνίας ως προς το ερώτημα αν η πλειοψηφία τους έχει αισιόδοξη ή απαισιόδοξη διάθεση.
Αυτό το λεγόμενο χρηματιστηριακό κλίμα που δημιουργείται από αυτή τη συμφωνία είναι καθοριστικό για την εξέλιξη των τιμών, από την οποία πάλι προκύπτει το αν είναι σημαντικό ή απαραίτητο για τον κάτοχο μετοχών να πουλήσει χαρτιά ή αν είναι απαραίτητο για τον κάτοχο ρευστού χρήματος να αγοράσει μετοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: