Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Ο παρορμητικός trader


Οι παρορμητικοί άνθρωποι έχουν έναν τρόπο αντίληψης και δράσης που, σε σύγκριση με τις μελετημένες και προσεκτικές αποφάσεις, θα μπορούσε να θεωρηθεί καταστροφικός. Αυτός ο καταστροφικός τρόπος συμπεριφοράς εκδηλώνεται ως έλλειψη αυτοελέγχου,ενεργείτε ανάλογα με τις ιδιοτροπίες σας, υποκύπτετε στον πειρασμό, κάνετε ό,τι έχετε πει στον εαυτό σας να μην κάνει.


Ο άνθρωπος, που έχει αποφασίσει να συναλλαγεί με δέκα συμβόλαια αλλά μετά συναλλάσσεται με μια δέσμη των εκατό και λέει: «απλώς το έκανα εν ξέρω γιατί», ενεργεί παρορμητικά.


Όλες οι παραλλαγές του παρορμητισμού, ιδιοτροπία ή ενόρμηση, είναι στην ουσία το ίδιο πράγμα: μια διαστρέβλωση των φυσιολογικών επιθυμιών και αναγκών, ένα είδος καταληψίας που ξεπερνά τη λογική.


Οι παρορμητικοί άνθρωποι δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, απλώς εύχονται και ελπίζουν για αποτελέσματα. Δεν έχουν μακροπρόθεσμους στόχους, μόνο επιτακτικές επιθυμίες.


Η συμπεριφορά τους είναι απότομη, άμεση και απροσχεδίαστη ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα στη σκέψη και την εκτέλεση είναι πολύ σύντομος. Μ’ αυτό δεν θέλω να πω ότι η ταχύτητα στη συναλλαγή είναι αρνητική, το αντίθετο.


Είναι απαραίτητη για τον καλό trader, αλλά η διαφορά έγκειται στο μέγεθος της δέσμευσης που αναλαμβάνει κανείς κατά την παρόρμηση της στιγμής και στην ύπαρξη (ή την απουσία) ενός σχεδίου.


Τελικά, το αποτέλεσμα της παρορμητικής συμπεριφοράς είναι ότι, όταν έρθει η αποτυχία, το όλο σύστημα δεν λειτουργεί σωστά και το άτομο δεν μπορεί να αποκομίσει θετικά μαθήματα από την απώλεια.


Μη έχοντας σχέδιο, οι παρορμητικοί άνθρωποι δεν μπορούν να αναπτύξουν σταθερές μεθόδους για να καθορίσουν τι λειτουργεί και τι όχι.


Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί απέτυχαν, ούτε, όπως κάθε καλός trader, ότι ένα σχέδιο που αποτυγχάνει είναι ευεργετικό, γιατί μας αποτρέπει από το να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος. Η έλλειψη σχεδιασμού είναι μόνο μέρος του προβλήματος.


Οι παρορμητικοί άνθρωποι δεν έχουν επίσης μέθοδο σκέψης. Εκεί που οι άλλοι άνθρωποι ζυγίζουν, αναλύουν, ψάχνουν και σχηματίζουν μια πρώτη εντύπωση, οι παρορμητικοί μαντεύουν και στοιχηματίζουν χοντρά χωρίς πολλή σκέψη.


Τους λείπει η υπομονή, η συγκέντρωση, η ικανότητα αφαίρεσης και η αντανακλαστική σκέψη. Συχνά θεωρείται ότι έχουν αδύνατη κρίση, αλλά αυτό είναι μάλλον αποτέλεσμα χαρακτήρα και προσωπικότητας παρά εξυπνάδας.


Από το βιβλίο του Victor Speranteo: «Αρχές της επαγγελματικής κερδοσκοπίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: