Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Η απουσία τάσης είναι θετικός δείκτης


Ο καλύτερος δείκτης ενδεχόμενης ανάπτυξης μιας τάσης είναι η απουσία τάσης
Όπως μετά την ημέρα αναπόφευκτα ακολουθεί η νύχτα, έτσι και μια τάση θα ακολουθηθεί από μια περίοδο χωρίς τάση. Με άλλα λόγια, η -απουσία- τάσης είναι ο καλύτερος δείκτης ότι μπορεί να αναπτυχθεί μια νέα τάση.


Οι αντιθετικοί επενδυτές θεωρούν άσκοπο να εξετάσουν ένα διάγραμμα τιμής και να προσπαθήσουν να μαντέψουν κατά πόσον η άνοδος της τελευταίας εβδομάδας σημαίνει το ξεκίνημα μιας νέας τάσης. Υπάρχουν τόσες ψευδείς εκκινήσεις, ώστε η άσκηση να αξίζει τον κόπο. Ωστόσο, αν τα διαγράμματα αποκαλύπτουν μια σαφή ατονία -την απουσία τάσης- οι αντιθετικοί επενδυτές μπορούν να μελετήσουν τη μετοχή πιο προσεκτικά, ελπίζοντας να ανακαλύψουν το ξεκίνημα μιας καινούριας τάσης.


Η απουσία τάσης μπορεί να είναι άλλο ένα, αλλά σημαντικό, κομμάτι του παζλ.* [*Εδώ μπορούμε να θυμηθούμε το συλλογισμό του Σέρλοκ Χολμς στο -Silver Blaze-, (Ασημένια λάμψη): -Υπάρχει κάτι άλλο στο οποίο θέλεις να επιστήσεις την προσοχή μου; -Στο παράξενο περιστατικό με το σκύλο τη νύχτα -Μα ο σκύλος δεν έκανε τίποτα τη νύχτα. Αυτό ακριβώς είναι το παράξενο, παρατήρησε ο Σέρλοκ Χολμς.]


Αν και οι λεγόμενοι -ακιδωτοί- πυθμένες ((V) bottoms) σχηματίζονται κατά καιρούς, οι αντιθετικοί επενδυτές έχουν ελάχιστες πιθανότητες να τους πιάσουν, αγοράζοντας γρήγορα πριν από την ανάκαμψη. Πρόκειται για ευκαιρίες που καλό είναι να παραβλέπουν, αν δεν εστιάζουν στη μετοχή.


Οι αντιθετικοί επενδυτές αναζητούν σε μακρές περιόδους ατονίας ενδεχόμενα σήματα αγοράς (αυτό το είδος ήπιας διακύμανσης, συνήθως δεν απαντάται στις κορυφές της αγοράς). Σε γενικές γραμμές, οι πτωτικές κινήσεις τείνουν να παίρνουν από το ένα τρίτο έως το μισό από το χρόνο της προηγούμενης ανοδικής τάσης.


Και εφόσον η έλλειψη νέας ανοδικής τάσης θεωρείται μέρος της πτωτικής φάσης, οι αντιθετικοί επενδυτές αναζητούν μια πτωτική κίνηση που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται εδώ και κάποιον καιρό.


Με άλλα λόγια, η υποχώρηση θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο, σε σύγκριση με τη διάρκεια της ανοδικής τάσης πριν από αυτή. Αλλά αν η μετοχή έχει μόλις φτάσει στον πυθμένα της, ίσως είναι πολύ νωρίς για να επενδύσετε.


Για παράδειγμα, αν η ανοδική τάση διήρκεσε 18 μήνες, καλό θα είναι να περιμένετε αρκετές εβδομάδες ή και κάποιους μήνες μετά την κορυφή, πριν εξετάσετε τη μετοχή ως πιθανή Φυσικά, η μετοχή πρέπει να είναι 50% κάτω από την υψηλότερη τιμή που σημείωσε σε διάστημα 52 εβδομάδων.


Όπως είπαμε και πιο πριν, η έρευνα δείχνει ότι για να διορθωθεί η πτωτική κίνηση μιας μετοχής μπορεί να χρειαστούν από ένα έως τρία χρόνια. Μπορούμε επίσης να υποθέσουμε ότι η πτωτική κίνηση που ακολουθεί την ανοδική διαρκεί κατά μέσο όρο από 6 έως 18 μήνες.


Ο Ben Graham πίστευε ότι η αγορά χρειαζόταν 18 με 30 μήνες για να συνέλθει από την τιμωρία μιας συγκεκριμένης μετοχής. Η διάρκεια της τυπικής ανοδικής τάσης, η έρευνα πάνω στις κινήσεις των τιμών των μετοχών και τα κείμενα επενδυτών όπως οGraham υποδεικνύουν όλα μια περίοδο διακράτησης δύο με τρία χρόνια των μετοχών από τους αντιθετικούς επενδυτές.]


Όπως συμβαίνει και με όλους τους κανόνες των τάσεων που αναφέραμε σ' αυτό το κεφάλαιο, οι αντιθετικοί επενδυτές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν ούτε αυτόν εδώ κατά γράμμα.
Αλλά η ιδέα μιας πτωτικής κίνησης που παίρνει ένα τρίτο με μισό από το χρόνο της προηγούμενης ανοδικής κίνησης προσφέρει ένα -λογικό- χρονικό πλαίσιο, όταν αναλύετε μια μετοχή.


Από το βιβλίο των A. Gallea &W. Patallon: "Κόντρα στο ρεύμα, τα μυστικά της αντιθετικής επένδυσης" Εκδόσεις Stoupas Pablications 2000

Δεν υπάρχουν σχόλια: