Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

Κάθε τάση είναι διαφορετική


Οι επενδυτές μελετούν τις τάσεις για να βρουν μια σειρά κανόνων που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται στην ανάλυση όλων των τάσεων. Αλλά ενώ πολλοί απ' αυτούς τους κανόνες έχουν κάποια εγκυρότητα, κάθε τάση είναι διαφορετική από τις άλλες. Κάθε μια αναπτύσσεται διαφορετικά.

Όλοι οι κανόνες θα έπρεπε να φέρουν την ένδειξη: (Προσοχή! Μην το παίρνετε κατά γράμμα!)
Η τάση της ίδιας επένδυσης, (χρυσού, κοινών μετοχών ή δείκτη αγοράς) μπορεί να αναπτυχθεί διαφορετικά κάθε φορά.


Κι ενώ κάποιες τείνουν να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, οι εξαιρέσεις είναι πάμπολλες και δεν πρέπει να τις ξεχνάμε. Θα ακούσετε πολλές φορές να λένε ότι κάποιες επενδύσεις τα πάνε καλά.

Αν και τα νομίσματα συνήθως παρουσιάζουν ισχυρές τάσεις τιμών, υπάρχουν αρκετές εξαιρέσεις που μειώνουν την αξία οποιωνδήποτε συναλλακτικών κανόνων βασίζονται σ' αυτή την ιδέα.

Δεν μπορείτε να κινηθείτε επιθετικά, στηριγμένοι σε έναν τέτοιο κανόνα. Ο κίνδυνος είναι ότι η φαντασία μας συμπληρώνει τα κενά στην εικόνα της μελλοντικής τάσης.
Επειδή ορισμένες τάσεις ξεκινούν με τον ίδιο τρόπο, δεν σημαίνει ότι τελειώνουν και με τον ίδιο τρόπο.


Ο επενδυτής μπορεί να βασιστεί σε μια φανταστική εικόνα, μια φρούδα ελπίδα, για να στηρίξει πάνω της την απόφασή του. Να θυμάστε, η διανοητική διαδικασία που κάνετε για να συμπληρώσετε την εικόνα της τάσης είναι προϊόν του μυαλού σας δεν υπάρχει πραγματικά.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΘΕΤΙΚΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ

Αυτό το είδος σκεπτικού, που βασίζεται σε ευσεβείς πόθους, δημιουργεί πολλά προβλήματα στον κόσμο. Είναι πολύ εύκολο να κοιτάξεις ένα διάγραμμα, να δεις μια μακροπρόθεσμη αιφνίδια πτώση τιμής και να αγοράσεις επιθετικά.
Η γνώση ότι το 70% των αιφνίδιων πτώσεων δεν αναπτύσσει νέα τάση μετριάζει τον ενθουσιασμό μου για τέτοιους είδους επενδύσεις. Θεωρώ ότι οι επενδυτές είναι πιο επιρρεπείς στo να φαντάζονται τάσεις μετά από περιόδους μεγάλων απωλειών.
Χρειάζονται ένα φαβορί για να φτιάξουν τη χρονιά τους και βλέπουν ευκαιρίες εκεί που δεν υπάρχουν.
Ας δούμε πώς οι άνθρωποι διαβάζουν τα διαγράμματα των τιμών και βλέπουν πράγματα που δεν υπάρχουν. Πολλές φορές η ερμηνεία που δίνουν στο διάγραμμα είναι απλή αντανάκλαση των επιθυμιών τους.


Από το βιβλίο των A. Gallea &W. Patallon: "Κόντρα στο ρεύμα, τα μυστικά της αντιθετικής επένδυσης" Εκδόσεις Stoupas Pablications 2000

Δεν υπάρχουν σχόλια: