Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

Δράκοι και πριγκίπισσες


Οι επενδυτές μοιάζουν με τις πριγκίπισσες που περιμένουν το ιππότη ή άγιο να σκοτώσει το δράκο για τον ανταμείψουν. Ο δράκος είναι αυτός που τρομοκρατεί το κοσμάκι.

Ολοι μπορούν να καταλάβουν ποιος είναι στο χρηματιστήριο ο δράκος που προκαλεί τον πανικό στο κόσμο. Ο Ιππότης ή άγιος μοιάζει με τους πρωτοπόρους που αψηφούν το ρίσκο και η πριγκίπισσα με το πλήθος που θα ακολουθήσει τελευταίο για να ανταμείψει τους τολμηρούς.

Ο Πάολο Ουτσέλο από τη Φλωρεντία έχει απεικονίσει αριστοτεχνικά την παραπάνω αλληγορία στον γνωστό του πίνακα ο Άγιος Γεώργιος και ο δράκος.

Ο Ουτσέλλο ήταν μεγάλη μορφή στο κόσμο της ζωγραφικής και του άρεσαν πάρα πολύ οι πειραματισμοί. Του άρεσαν επίσης τα μαθηματικά τα οποία χρησιμοποιούσε κατά κόρον προκειμένου να δημιουργεί τις προοπτικές στα έργα του αλλά και τις γεωμετρικές μορφές.

Το άλογο στον συγκεκριμένο πίνακα είναι ζωγραφισμένο με βάση τον προσανατολισμό τους σε μια κεντρική προοπτική, η πριγκίπισσα θυμίζει γοτθική τεχνοτροπία και πίσω στο βάθος μαίνεται η καταιγίδα σαν μια προαναγγελθείσα ύφεση που αργεί να κοπιάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: